60 éve indult Bjelka és Sztrelka

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

Pontosan 60 évvel ezelőtt, 1960. augusztus 19-én indult a szovjet Korabl-Szputnyik 2 küldetés, melynek utasai volt két kutya: Bjelka és Sztrelka.

Az új Vosztok űrhajó tesztútja azért volt történelmi, mert Bjelka és Sztrelka lett a világűrt előszőr megjárt, és onnan élve visszatért élőlények.
A legelső élőlény az űrben Lajka kutya volt az 1957-es Szputnyik-2 küldetésen, de ő sajnos pár órával Föld körüli pályára állás után elpusztult – a kabinjában 43 fokra emelkedett a hőmérséklet, és valószínűleg a magas szén-dioxid koncentráció okozta a vesztét.
Bjelka és Sztrelka útja előtt a Korabl-Szputnyik 1 küldetésen (szintén egy Vosztok tesztúton) 1960. július 28-án utazott volna Barsz és Lisicska, azonban a Vosztokot szállító R-7 hordozórakéta 10 másodperccel a start után megsemmisült…

R-7 rakéta a Vosztok űrhajóval

Bjelka és Sztrelka útja viszont már sikeres volt. A kutyusok a Vosztok űrhajó katapultülésében elhelyezett túlnyomásos kabinban utaztak, és velük tartott még két patkány, 40 egér, egy nyúl (ezt több forrás vitatja) különböző rovarok és növények. Indítás után az űrhajó sikeresen pályára állt, és 21 órát töltöttek a Föld körül, 17 keringést megtéve.
A légkörbe való visszatérés után a katapultülés és ejtőernyők segítségével az állatok sikeresen és épségben landoltak, azonban későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy Bjelka a negyedik keringés alatt rohamot kapott, ezért a mérnökök elhatározták, hogy az első emberes utak semmiképpen sem tarthatnak tovább három keringésnél.

Kiszállás közben

Bjelka és Sztrelka az űrrepülésük után természetesen hatalmas “sztárok” lettek, amit a szovjet propaganda-gépezet alaposan ki is használt. A kutyák ezután hosszú és boldog életet éltek, mindkettőjüknek több kölyke is született. Sztrelka egyik kölykét állítólag Hruscsov szovjet főtitkár John F. Kennedy elnök feleségének, Jackie Kennedynek adományozta az egyik találkozó alkalmából.

Bjelka és Sztrelka végül öregkorukban, a Moszkvai Állatkertben haltak meg, haláluk után pedig a moszkvai Űrutazási Múzeumban kerültek kiállításra.

Dark mode powered by Night Eye