62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor kerülte meg a Földet.

A mai nap igencsak jelentős az amerikai űrutazás történelmében: 1962. február 20-án John Glenn első amerikaiként kerülte meg a Földet a Mercury-Atlas-6 küldetés keretében, Friendship-7 nevű űrhajójával. A Friendship-7 névre keresztelt Mercury űrhajó egy Atlas-LV-3B rakétán startolt el a floridai Cape Canaveral Launch Complex-14 indítóállásról helyi idő szerint 15:47-kor. Az újabb mérföldkőnek számító küldetésre Alan Shepard 1961. május 5-én végrehajtott űrugrása után kilenc hónappal került sor, ám az USA ekkoriban folyamatosan lemaradt a fontosabb emberes űrrepülések végrehajtásában Szovjetunióhoz képest.

Az indítás pillanata. Forrás: NASA

Glenn első orbitális űrrepülését eredetileg 1962. január 16-ra tűzték ki, majd a dátumot 20-ára módosították az Atlas rakéta üzemanyagtartályában talált probléma miatt. Ezután folyamatosan csúsztatták az indítás napját az igen kedvezőtlen téli időjárás miatt. Január 27-én Glenn már az űrhajóban várta a startot, amikor a repülésigazgató T-29 percnél leállította a felkészülési folyamatot a túl felhős idő miatt, ami gátolta volna a megfelelő mennyiségű fotó és filmfelvétel elkészítését. További több hetes késlekedést szenvedett a már a publikum által is nagyon várt küldetés egy újabb rakétahiba miatt, de végül február 20-ra minden összeállt, és az időjárás is kedvezően alakult. Glennek ezúttal is több órát kellett az űrkabinban várakoznia, végül a kabinajtó zárása után 2,5 órával végre elstartolt az Atlas-6 rakéta. Ezután megfelelően Föld körüli pályára állt a Friendship-7, és Glenn megkezdte a tervek szerinti hét keringés végrehajtását.

A második keringés közben viszont több hibaüzenetet is küldött az űrhajó fedélzeti számítógépe, az egyik épp a nagyon kritikus hővédő pajzs meghibásodásáról szólt. A hibakód szerint a pajzs és a leszálláshoz szükséges zsák kimozdult a helyéről, viszont természetesen sem a földi irányítás, sem Glenn nem tudta ellenőrizni, hogy valóban fennáll-e ez a helyzet. Ezért úgy döntöttek a szakemberek, hogy idő előtt befejezik a küldetést, és a Friendship-7 a harmadik keringés közben visszatér a Föld légkörébe. A visszatérés nem volt zökkenőmentes, Glenn valóságos tűzgolyóként írta le az űrhajót és az azt körülvevő közvetlen környezetet. Mivel valóban elmozdult a hőpajzs, így a legnagyobb erőhatásokat jelentő légköri rétegeken nagy kilengésekkel haladt keresztül a Friendship-7, és az űrhajós sem tudta manuálisan korrigálni a mozgásokat. Glenn emellett nem is látott semmit az ereszkedési fázisban a periszkópon keresztül, mivel az teljesen bekormolódott a légköri súrlódás következtében fellépő rendkívül nagy hőhatások miatt.

Végül a tervezett leszállási helytől mintegy 64 km-re sikeresen vízre szállt az űrhajó, és az érkező mentőcsapatok már probléma nélkül emelték az asztronautát a USS Noa hadihajó fedélzetére. 4 óra 55 percig tartó küldetésével John Glenn történelmet írt az amerikai űrrepülésben. Az USA első orbitális missziója számos problémára is fényt vetett, amiből a fejlesztőmérnökök is rengeteget tanultak a későbbi missziókra.

Glenn a rakéta emelkedése közben. Forrás: NASA

Az ezt megelőző időszakot, illetve a kalandos űrrepülést remekül dolgozza fel a Hidden Figures (magyarul A számolás joga) című film, mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

Dark mode powered by Night Eye