62 évvel ezelőtt indult a Luna-1

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

62 évvel ezelőtt a mai napon, 1959. január 2-án startolt Bajkonurból a Szovjetunió Luna-programjának negyedik, de az első sikeresen indított űrszondája, a Luna-1.

Egy E-1 típusú szonda a hordozó harmadik fokozatára szerelve (makett)

Az E–1 típusú holdszonda – melyet az OKB-1 tervezőiroda tervezett és épített – lett az első űreszköz, ami elhagyta a Föld gravitációs mezejét (elérte a második kozmikus sebességet) és végül 5995 kilométerrel repült el a Hold mellett.
A Luna-1-nek eredetileg a Hold felszínébe kellett volna becsapódnia, azonban a földi irányítórendszer üzemzavara miatt “csak” elrepülés történt. A 362 kg tömegű szondával 62 órán keresztül tartották a kapcsolatot, az akkumulátorai pedig január 5-én merültek le végleg.
A szonda végül egy 450 napos keringési idejű Nap körüli pályára állt, és lett az első mesterséges bolygó a Naprendszerünkben.

A nagyjából gömb alakú szonda átmérője 90 cm volt, a burkolata alumínium és magnézium ötvözetéből készült. A szonda külső részén egy magnetométer és 6 db rúdantenna volt található, a belsejében pedig a rádióadó, kémiai akkumulátorok, és különböző szenzorok voltak. A szenzorok a kozmikus sugárzást, a külső és belső hőmérsékletet, mikrometeoritokat, töltött részecskéket és az ionizáló sugárzás mértékét vizsgálták. A gömb belsejében nitrogéngáz segítségével biztosították a 20 Celsius-fokos hőmérsékletet.

Dark mode powered by Night Eye