62 évvel ezelőtt indult a Luna-1

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

62 évvel ezelőtt a mai napon, 1959. január 2-án startolt Bajkonurból a Szovjetunió Luna-programjának negyedik, de az első sikeresen indított űrszondája, a Luna-1.

Egy E-1 típusú szonda a hordozó harmadik fokozatára szerelve (makett)

Az E–1 típusú holdszonda – melyet az OKB-1 tervezőiroda tervezett és épített – lett az első űreszköz, ami elhagyta a Föld gravitációs mezejét (elérte a második kozmikus sebességet) és végül 5995 kilométerrel repült el a Hold mellett.
A Luna-1-nek eredetileg a Hold felszínébe kellett volna becsapódnia, azonban a földi irányítórendszer üzemzavara miatt “csak” elrepülés történt. A 362 kg tömegű szondával 62 órán keresztül tartották a kapcsolatot, az akkumulátorai pedig január 5-én merültek le végleg.
A szonda végül egy 450 napos keringési idejű Nap körüli pályára állt, és lett az első mesterséges bolygó a Naprendszerünkben.

A nagyjából gömb alakú szonda átmérője 90 cm volt, a burkolata alumínium és magnézium ötvözetéből készült. A szonda külső részén egy magnetométer és 6 db rúdantenna volt található, a belsejében pedig a rádióadó, kémiai akkumulátorok, és különböző szenzorok voltak. A szenzorok a kozmikus sugárzást, a külső és belső hőmérsékletet, mikrometeoritokat, töltött részecskéket és az ionizáló sugárzás mértékét vizsgálták. A gömb belsejében nitrogéngáz segítségével biztosították a 20 Celsius-fokos hőmérsékletet.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye