63 éves lett Szergej Krikaljov

Kapcsolódó

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Érkeznek az SLS Block-1B mobil indítótornyának első elemei a Kennedy Űrközpontba

A megnövelt méretű és teherbírású hordozórakéta az Artemis-4 küldetéstől...

Ezúttal minden rendben ment a GSLV Mk II-es verziójának indításakor

Ugyan 2021 augusztusában nem ment minden simán a hordozó...

A mai napon ünnepli a 63. születésnapját Szergej Konsztantyinovics Krikaljov, egykori legendás orosz űrhajós, a Roszkoszmosz emberes űrutazásokért felelős jelenlegi vezetője.

Krikaljov 1958. augusztus 27-én született Leningrádban (ma Szentpétervár), a középiskola elvégzése után a leningrádi egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát 1981-ben. A diploma után az RKK Enyergija rakétagyártó vállalatnál helyezkedett el, ahol űreszközöket tesztelt és tervezett, illetve küldetésirányítói és egyéb műveleti eljárásokat dolgozott ki. 1985-ben tagja volt a Szaljut-7 űrállomás megmentéséért indított küldetés folyamatainak kidolgozásáért felelős csapatnak is. Ugyanebben az évben választották ki űrhajósnak, 1986-ban pedig megkapta az alap űrhajóskiképzést is.

Krikaljov 2000-ben a Nemzetközi Űrállomáson

Első űrutazására 1988-ban került sor a Szojuz TM-7 küldetésen, ekkor 151 napot töltött el a Mir űrállomáson. Második űrrepülését menet közben hosszabbították meg, így 311 napot töltött a Miren 1991 és 1992 között, és 1991. december 26-án a világűrből élte át a Szovjetunió felbomlását. 1992. március 25-i visszatérésekor gyakran hivatkoztak rá, mint „az utolsó szovjet állampolgár”. 1994-ben és 1998-ban az amerikai űrrepülőgépekkel is részt vett két küldetésen (STS-60 és STS-88), 1998-ban Robert Cabana amerikai űrhajóssal szimbolikusan kéz a kézben léptek előszőr a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Krikaljov később kétszer is visszatért az ISS-re, tagja volt az első hosszútávú személyzetnek, az Expedíció-1-nek 2000 és 2001 között, illetve 2005-ben az Expedíció-11 parancsnoka volt. Űrhajós pályafutása végeztével sem fordított hátat a világűrnek: az RKK Enyergija alelnöke lett, ebben a pozíciójában felelős volt a Jurij Gagarin Űrhajósközpont vezetéséért is, jelenleg pedig az orosz űrhivatal emberes missziókért felelős vezetője. Hobbijai az úszás, síelés, kerékpározás és rádióamatőrködés – küldetései alatt rendszeresen tartotta a kapcsolat rádióamatőrökkel.

Pályafutása alatt 6 űrrepülésen vett részt, összesen 803 napot, 9 órát és 39 percet töltött a világűrben. Ez idő alatt 8 űrsétát is végrehajtott: összesen 41 órát és 8 percet tartózkodott kint.

Krikaljovot mind amerikai, mind orosz részről hatalmas tisztelet övezi a mai napig, számtalan elismerést és kitüntetést kapott az évek során. Ezúton is nagyon boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk neki!

Szergej Krikaljov napjainkban

Dark mode powered by Night Eye