63 éves lett Szergej Krikaljov

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A mai napon ünnepli a 63. születésnapját Szergej Konsztantyinovics Krikaljov, egykori legendás orosz űrhajós, a Roszkoszmosz emberes űrutazásokért felelős jelenlegi vezetője.

Krikaljov 1958. augusztus 27-én született Leningrádban (ma Szentpétervár), a középiskola elvégzése után a leningrádi egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát 1981-ben. A diploma után az RKK Enyergija rakétagyártó vállalatnál helyezkedett el, ahol űreszközöket tesztelt és tervezett, illetve küldetésirányítói és egyéb műveleti eljárásokat dolgozott ki. 1985-ben tagja volt a Szaljut-7 űrállomás megmentéséért indított küldetés folyamatainak kidolgozásáért felelős csapatnak is. Ugyanebben az évben választották ki űrhajósnak, 1986-ban pedig megkapta az alap űrhajóskiképzést is.

Krikaljov 2000-ben a Nemzetközi Űrállomáson

Első űrutazására 1988-ban került sor a Szojuz TM-7 küldetésen, ekkor 151 napot töltött el a Mir űrállomáson. Második űrrepülését menet közben hosszabbították meg, így 311 napot töltött a Miren 1991 és 1992 között, és 1991. december 26-án a világűrből élte át a Szovjetunió felbomlását. 1992. március 25-i visszatérésekor gyakran hivatkoztak rá, mint „az utolsó szovjet állampolgár”. 1994-ben és 1998-ban az amerikai űrrepülőgépekkel is részt vett két küldetésen (STS-60 és STS-88), 1998-ban Robert Cabana amerikai űrhajóssal szimbolikusan kéz a kézben léptek előszőr a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Krikaljov később kétszer is visszatért az ISS-re, tagja volt az első hosszútávú személyzetnek, az Expedíció-1-nek 2000 és 2001 között, illetve 2005-ben az Expedíció-11 parancsnoka volt. Űrhajós pályafutása végeztével sem fordított hátat a világűrnek: az RKK Enyergija alelnöke lett, ebben a pozíciójában felelős volt a Jurij Gagarin Űrhajósközpont vezetéséért is, jelenleg pedig az orosz űrhivatal emberes missziókért felelős vezetője. Hobbijai az úszás, síelés, kerékpározás és rádióamatőrködés – küldetései alatt rendszeresen tartotta a kapcsolat rádióamatőrökkel.

Pályafutása alatt 6 űrrepülésen vett részt, összesen 803 napot, 9 órát és 39 percet töltött a világűrben. Ez idő alatt 8 űrsétát is végrehajtott: összesen 41 órát és 8 percet tartózkodott kint.

Krikaljovot mind amerikai, mind orosz részről hatalmas tisztelet övezi a mai napig, számtalan elismerést és kitüntetést kapott az évek során. Ezúton is nagyon boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk neki!

Szergej Krikaljov napjainkban

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye