7 céget választott ki a NASA a marsi minta-visszahozatali tanulmányok kidolgozására

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Új megközelítésre van szükség ahhoz, hogy megvalósulhasson a jelentősen megdrágult projekt.

Június 7-én jelentette be a NASA, hogy kiválasztotta azon hét amerikai űripari céget, melyek tanulmányt dolgozhatnak ki a Mars Sample Return küldetés költséghatékony, gazdaságos megvalósítására. A jelöltek között nem sok meglepetés van: az Aerojet Rocketdyne, a Blue Origin, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a SpaceX mint legnagyobb szereplők vehetnek részt a programban, viszont két vállalat, a Quantum Space és a Whittinghill Aerospace számára ez az első komolyabb megbízás. A cégeknek 90 nap áll rendelkezésre, hogy alternatív megoldásokat kínáljanak az amerikai űrhivatalnak, ehhez egyenként 1,5 millió dollár jutalmat kapnak.

A NASA április közepén hozta meg azt a döntést, hogy felhagy az eddigi gyakorlattal, és teljesen más megközelítésben próbálja megvalósítani az igencsak egekbe szökő költségekkel rendelkező MSR küldetést (11 milliárd dollárnál tart jelenleg a program tervezete, és csak 2040-ig bezárólag lenne lehetőség a végrehajtásra).
„A Mars Sample Return az egyik legösszetettebb küldetés lesz, amelyet a NASA valaha vállalt, és nagyon fontos, hogy gyorsabban, kisebb kockázattal és alacsonyabb költséggel tudjuk végrehajtani” – nyilatkozta a magáncégek bevonásáról szóló döntéssel kapcsolatban Bill Nelson igazgató. 

Bár sok részlet egyelőre nem világos arról, hogy mely cégek mely területen fognak kidolgozni megoldásokat, de nagy valószínűség szerint az Aerojet Rocketdyne, a Northrop Grumman és a Whittinghill Aerospace a felszállóegységre (Mars Ascent Vehicle, MAV) adhat be javaslatot, mely az egyik legfontosabb eleme az egész projektnek. A SpaceX természetesen a Starship marsi verzióját kínálhatja, a Blue Origin pedig a holdi leszállóegység módosításából meríthet ötletet. A pályázati kiírás lehetőséget is ad az Artemis-programhoz kötődő különböző űreszközök, elemek alkalmazására.

A cégeknek a 90 napos periódus közepén, tehát 45 nap múlva egy köztes jelentést is le kell majd adniuk a NASA-nak az addigi előrelépésekről, majd a három hónap letelte után egy átfogó riporttal is szolgálniuk kell. A jelenlegi tervek szerint az űrhivatal 2025 elején hozhat döntést, kikkel folytatja a program további előkészítő fázisait. 

Korábbi illusztráció a marsi mintákkal felszálló kisméretű rakétáról. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye