7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az Arabsat-7B jelű küldetés egyik fő mozzanatára, azaz a Falcon-9 elemelkedésére. A start helyszínéül az SLC-40 szolgált, ahonnan 126-ik alkalommal kezdődött el egy SpaceX indítás, ami ezúttal is a megszokott módon zajlott le. A hordozó hajtóművei – szám szerint 9 darab – megfelelő sebességre gyorsították, és a kívánt magasságig juttatták a B1062 számú Falcon-9-est, hogy az a fokozatszétválás után teret adjon a második fokozatnak.

Miközben az említett B1062 tizennegyedik repüléséről megkezdte a visszatérést a várakozó Just Read the Instructions drónhajó fedélzetére, a második fokozat MVac-1D, tehát vákuum-optimalizált rakétamotorja tovább gyorsította a hasznos teherként szolgáló Arabsat műholdat. Mivel az események ekkor még viszonylag gyorsan követik egymást, sor is került az imént említett JRTI-re való landolásra, mely újabb sikeres missziót jelent a  B1062-es számára, ami így egyedüliként viseli a 14-es számot. Korábban a B1051 tartozott még ebbe a csapatba, ám tavaly novemberében a Galaxy 31 & 32 küldetés során feláldozták.

A második fokozat hasonlóan teljesített, és a kívánt, geostacionárius átviteli pályára szállította a szatellitet, mely ezt követően saját erőből fogja elérni a számára kijelölt geostacionárius pályát, ami kb. négy-öt hónapot fog igénybe venni.

A SpaceX tehát újabb missziót zsebelt be, ami az idei 35. volt számukra, összességében pedig a 239-ik. A következő indítás részükről egy, a már jól megszokott Starlink misszió lesz, amivel le is zárják a hónapot, hiszen a start 31-én várható.

Fotó: Tom McCool

Dark mode powered by Night Eye