7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Kapcsolódó

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Elstartolt az első Angara-A5 nehéz hordozórakéta az Vosztocsnij Űrközpontból

Ezzel megkezdődtek az Amur indítóállás repülésfejlesztési tesztjei a nehéz...

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az Arabsat-7B jelű küldetés egyik fő mozzanatára, azaz a Falcon-9 elemelkedésére. A start helyszínéül az SLC-40 szolgált, ahonnan 126-ik alkalommal kezdődött el egy SpaceX indítás, ami ezúttal is a megszokott módon zajlott le. A hordozó hajtóművei – szám szerint 9 darab – megfelelő sebességre gyorsították, és a kívánt magasságig juttatták a B1062 számú Falcon-9-est, hogy az a fokozatszétválás után teret adjon a második fokozatnak.

Miközben az említett B1062 tizennegyedik repüléséről megkezdte a visszatérést a várakozó Just Read the Instructions drónhajó fedélzetére, a második fokozat MVac-1D, tehát vákuum-optimalizált rakétamotorja tovább gyorsította a hasznos teherként szolgáló Arabsat műholdat. Mivel az események ekkor még viszonylag gyorsan követik egymást, sor is került az imént említett JRTI-re való landolásra, mely újabb sikeres missziót jelent a  B1062-es számára, ami így egyedüliként viseli a 14-es számot. Korábban a B1051 tartozott még ebbe a csapatba, ám tavaly novemberében a Galaxy 31 & 32 küldetés során feláldozták.

A második fokozat hasonlóan teljesített, és a kívánt, geostacionárius átviteli pályára szállította a szatellitet, mely ezt követően saját erőből fogja elérni a számára kijelölt geostacionárius pályát, ami kb. négy-öt hónapot fog igénybe venni.

A SpaceX tehát újabb missziót zsebelt be, ami az idei 35. volt számukra, összességében pedig a 239-ik. A következő indítás részükről egy, a már jól megszokott Starlink misszió lesz, amivel le is zárják a hónapot, hiszen a start 31-én várható.

Fotó: Tom McCool

Dark mode powered by Night Eye