7 ország csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A NASA által májusban hívta életre az Artemis Accords (Artemis Egyezmény), mely egy új nemzetközi egyezmény (keretrendszer) a világűr és más égitestek békés és átlátható felfedezését biztosítaná. Az egyezményhez most 7 ország csatlakozott: Ausztrália, Kanada, Olaszország, Japán, Luxemburg, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság.

Az egyezményben való részvétel nem jelent automatikus tagságot és részvételt az amerikai űrhivatal Artemis-programjában, csak a NASA által megalkotott keretrendszer elfogadását. Az egyezmény az 1967-ben megnyitott, azóta pedig több mint 100 ország által elfogadott Outer Space Treaty-n alapszik, mely a világűr békés célú felhasználását szabályozza:

 • a világűr kutatása és használata az összes ország jólétét kell, hogy szolgálja
 • az űr szabadon kutatható mindenki által, és nem vonható egyetlen állam szuverenitása alá sem
 • a szerződés megtiltja nukleáris és bármilyen más tömegpusztító fegyverek elhelyezését a világűrben
 • a szerződés úgy rendelkezik, hogy más égitesteket (beleértve a Holdat is) kizárólag békés célra lehet használni

Ezt az egyezményt bővítette ki a NASA az új Artemis Accords-szal, melyben az aláíró felek a következőket garantálják:

 • Békés célú felfedezés: Az Artemis program keretében végzett minden tevékenységnek békés célúnak kell lennie
 • Átláthatóság: Az Artemis Accords aláírói a tevékenységüket átlátható módon fogják végezni
 • Az Artemis programban részt vevő nemzetek olyan rendszerek kifejlesztésére törekszenek, amiket más országok is használni tudnak, mindezt a biztonság és a fenntarthatóság növelése érdekében
 • Sürgősségi segítségnyújtás: Az Artemis Accords aláírói vállalják, hogy segítséget nyújtanak bármilyen bajba jutott személyzetnek
 • Registration of Space Objects: minden űreszközt egy közös adatbázisban (Registration Convention) kell bejelenteni
 • Tudományos adatok megosztása: Az Artemis Accords aláírói elkötelezik magukat a tudományos információk nyilvánossá tétele mellett
 • Örökségek megőrzése: Az Artemis Accords aláírói elkötelezik magukat a világűr örökségeinek megőrzése mellett (lásd Apollo leszállóhelyek a Holdon)
 • Űrerőforrások: Az erőforrások kinyerése és felhasználása kulcsfontosságú a biztonságos és fenntartható kutatáshoz (lásd bányászat a Holdon). Az Artemis Accords aláírói megerősítik, hogy ezeket a tevékenységeket az Outer Space Treaty-vel összhangban hajtják majd végre.
 • Űrszemét: az Artemis Accords országok elkötelezik magukat a világűr “tisztán” tartása mellett (pl. kiürült rakétafokozatokat nem hagynak orbitális pályán).
Az aláírások

Jim Bridenstine, a NASA vezetője hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy már 7 ország csatlakozott, és új aláírókra is számít a közeljövőben, illetve több országgal is folynak az egyeztetések. Oroszország egyelőre nem nyilatkozott a csatlakozási szándékáról, de Bridenstine nagyon szeretné, ha az orosz fél is elkötelezné magát az Egyezmény, és az Artemis-program mellett.
A Roszkoszmosz vezetője, Dimitrij Rogozin az Artemis-programban való részvételről úgy nyilatkozott, hogy ők egy kevésbé USA központú programban szeretnének résztvenni, olyanban mint a Nemzetközi Űrállomás. Itt azért finoman jegyezzük meg, hogy az ISS építésének és fenntartásának a legnagyobb részét Amerika állta és állja a mai napig, ezért kicsit nehezen komolyan vehető Rogozin kijelentése.

Bridenstine-t kérdezték Kína esetleges részvételéről is, a NASA vezetője örülne, ha Kína érdeklődne az Egyezményben való részvétel és nyitás iránt, azonban a jelenleg hatályos törvények miatt a NASA nem léphet semmilyen hivatalos kapcsolatba a Kínai Űrügynökséggel. Azonban ha Kína lépéseket tenne az Egyezmény felé, ő minden erejével azon lenne, hogy a Kongresszus meggondolja magát és új törvényt alkosson. Mint ismeretes, a republikánusok által benyújott, és a Szenátusban elfogadott “Wolf Kiegészítés” (Wolf Amendment) miatt 2011 óta a NASA nem léphet kapcsolatba Kínával.
Véleményem szerint az Accords egy jó kezdeményezés a NASA részéről, mely sok jövőbeli nemzetközi együttműködésnek lehet alapja. Reméljük a politika a lehető legkevesebbet szól bele, és minél több ország csatlakozik az egyezményhez. Sajnos nem túl valószínű, de gondoljunk bele, ha minden ország együttműködne a világűrben, milyen fantasztikus eredményeket lehetne együtt elérni…

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye