760 millió dolláros támogatás Japán részéről az Artemis-programba

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Japán is komoly összeggel kíván beszállni a NASA Artemis-programjába. Az erről szóló nyilatkozatot csütörtökön hozta nyilvánosságra a Japán Tudomány- és Technológiai Minisztérium.

80 milliárd japán jen összegű (mintegy 760 millió dolláros) forrásigényt nyújtott be a minisztérium a jövő évi japán költségvetési tervezetbe. Ezzel az összeggel a NASA Artemis-programját szeretnék támogatni, melynek keretében legkorábban 2024-ben ismét férfi, és az első női asztronauta is a Hold felszínére léphet. A keretből egy új személyzet nélküli, kiegészítő feladatokat ellátó űreszközt, létfenntartó berendezést és egyéb holdi leszálláshoz szükséges eszközt és felszerelést szeretnének fejleszteni. Ezeket természetesen főleg japán űrhajósok számára fejlesztenék, de nemzetközi használatra is bocsájtanák. A mostani 80 milliárdos támogatásigénnyel minden eddiginél nagyobb összeg, 280 milliárd jen állna a JAXA (Japán Űrkutatási Hivatal) rendelkezésére a következő pénzügyi évben.
Japán tavaly ősszel döntötte el, hogy támogatni kívánja az Artemis-programot. A mostani összeg mellett már korábban elkezdték -szintén nem kevés pénzből, mintegy 60 milliárd jenből- fejleszteni az új HTV-X teherűrhajót, mely a HTV-9-et váltja majd fel a Nemzetközi Űrállomásra történő utánpótlás szállításban. Ám ez a teherhajó már alkalmas lesz arra is, hogy akár a Hold körüli pályára tervezett Lunar Gateway űrállomásra is ellátmányt juttasson.

A NASA épp ebben a hónapban tette közzé a Hold felfedezésére és fenntartható bázis létrehozására szánt összeg legújabb becslését, mely 28 milliárd dollárt jelent a következő 5 évben. Japán összesen 200 milliárd jennel, azaz kb. 1,9 milliárd dollárral járulna hozzá a teljes összeghez, tehát elég nagy részt vállalnának a program sikerének megvalósulásában. Mindeközben a Nemzetközi Űrállomás fenntartását 30-40 milliárd jennel (majdnem 379 millió dollárral) támogatja, tehát elmondható, hogy a JAXA rendkívül komolyan gondolja a nemzetközi együttműködést, hogy az évtized ambíciózus tervei közös erővel ténylegesen meg is valósulhassanak.

A NASA fantáziafotója egy emberes küldetésről a Holdon
Dark mode powered by Night Eye