77 évvel ezelőtt indult az amerikai V-2 tesztprogram

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Az Egyesült Államok gigászi űrprogramjának sikerében jelentős szerepet játszottak a Németországból szerzett, a világháború alatt kifejlesztett V-2 ballisztikus rakéták.

Közismert tény, hogy a második világháború lezárásakor indult Gemkapocs-művelet (Operation Paperclip) során számtalan német tudósra csapott le az Egyesült Államok, hogy a lehető legkevesebb haditechnikai tudásra tehessen szert a Szovjetunió. Olyan neves személyek kezdtek bedolgozni az amerikai katonai és tudományos programokba mint Wernher von Braun, a V-2 és a Saturn-V atyja, vagy éppen az erdélyi szász származású Hermann Oberth, a modern rakétatudomány és űrrepülés egyik jelentős alakja.

Az egyik első V-2 Texasban. Kép forrása: U.S. Army

Azonban a Gemkapocs-művelet másik fontos része a németek által pusztításra kifejlesztett hardver megszerzése volt: a háború végén 300 vasúti kocsit pakoltak meg az amerikaiak, amiket aztán hajóúton Új-Mexikóba szállítottak. A kocsik a megtorlás fegyvere, azaz a Vergeltungswaffe-2, ismertebb nevén a V-2/A-4 ballisztikus rakéta alkatrészeit tartalmazták – hajtóművek, tartályok, giroszkópok, irányítórendszerek, és minden egyéb ami az akkor még fegyvernek minősülő jármű működéséhez szükséges volt.

Az első fotó, amit a világűrből készítettek. Kép forrása: U.S. Army

A művelet német rakétatudósai 1946 januárjában érkeztek az Új-Mexikó és Texas határán elterülő Fort Blissbe, hogy tudásukkal beindítsák a V-2 rakéták Amerikában zajló tesztelési programját. 1946. március 15-én egy V-2 hajtómű statikus hajtóműtesztje után április 16-án került sor az első V-2 rakétaindításra a 33-as indítóállásról. Ahogy a programban rejlő lehetőségeket felismerték, az ottani személyzet új vezérlőelemeket épített a Németországból behozott, de olykor sérült vagy rossz állapotban lévő alkatrészek helyett. Az eredeti V-2 rakéták egészen 1952-ig repültek.

Az első V-2 start amerikai földről 1946-ban. Kép forrása: U.S. Army

A V-2 rakétatechnika nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok felvegye a versenyt a Szovjetunióval, akik szintén több eredeti példányt szereztek a rakétából, valamint több német tudóst is az oldalukon tudhattak.

Dark mode powered by Night Eye