8 cubesat-ot állított pályára az idei első Firefly Alpha rakéta

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Az összességében ötödik küldetését teljesítő hordozó mérlegének jót tett a siker.

Eredetileg június 26-ra tervezte a Firefly Aerospace idei első felbocsátását, de először az időjárási körülmények szóltak közbe, majd a földi kiszolgáló rendszer kisebb hibája miatt kellett elhalasztani az Alpha megbízatását. Ma reggelre viszont minden összeállt; a rakéta a Vandenberg Űrhaderőbázis SLC-2W indítóállásáról rugaszkodott el magyar idő szerint 06:04-kor, a négy darab Reaver-1 hajtómű 736 kN tolóerejének köszönhetően pedig gyorsan növelte sebességét. Előző négy küldetéséből csak egy sikerült teljesen hibátlanul, így mindenképp ráfért a rakétára a jó teljesítmény. Ez a mostani, „Noise of Summer” elnevezésű küldetésen sikerült, az Alpha mind a 8 cubesatot a kijelölt napszinkron pályára tudta állítani.

A misszió egyébként a Firefly és a NASA közötti Venture-Class Launch Demonstration 2 szerződés részét képezte. A hasznos teher részét képező műholdak többnyire egyetemi hallgatók által fejlesztett és gyártott egységek, míg hármat a NASA épített. A Venture-Class célja, hogy jobb hozzáférést biztosítson a főiskoláknak, egyetemeknek és más kisvállalkozásoknak kockaműholdjaik pályára állításához. Az egyetemen épített rakományokat a NASA CubeSat Launch Initiative (CSLI) nevű projektje révén választották ki, amelynek célja főleg hallgatói projektek támogatása, és minden repülés gyűjtőnevet kap az Educational Launch of Nanosatellites (ELaNa) programban, a mostani küldetés az ELaNa 43 jelzést kapta.

A NASA három cubesatja közül kettőt, az R5-S4-et és az R5-S2-2.0-át a Johnson Űrközpont valósított meg. Ezek a 6U nagyságú műholdak technológiai bemutatók, melyekkel a NASA célja a kereskedelmi forgalomban kapható kész alkatrészek, többek között kamerák, fedélzeti számítógépek alkalmasságának felmérése.

Forrás: Firefly Aerospace/Trevor Mahlmann
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye