8%-os létszámleépítésre kényszerül a Jet Propulsion Laboratory

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A NASA meghajtási rendszerekért felelős részlege az alacsony keretösszegek és a 2024-es költségvetés elfogadásának csúszása miatt hozta meg a fájó döntést.

Tegnapi hivatalos közleményében értesítette a JPL vezetősége a munkavállalókat, hogy bár mindent megtettek a létszámleépítés ellen, arra a nehéz döntésre kényszerültek, hogy nagyjából 530 dolgozót, a teljes állomány mintegy 8%-át, illetve 40 további, partneri szerződéssel rendelkező tagot bocsássanak el. Ezt főleg az évek óta túl kevés forrást biztosító költségvetéssel magyarázták, de ami még nehezebb helyzetbe hozta a szervezetet, hogy a Szenátus továbbra sem hagyta még jóvá a 2024-es büdzsét (ami szintén nem kecsegtet túl magas keretösszeggel). A JPL a NASA egyik, ha nem a legfontosabb részlege, mely szinte az összes űreszköz meghajtási rendszerét fejlesztette, fejleszti, így elég aggasztó a jövőbeli küldetések szempontjából, hogy már itt is létszámleépítésre került sor. A döntés a technikai és támogatói területeket érinti.

Mint ahogy korábban mi is több cikkben már beszámoltunk róla, a JPL vezetősége számára főleg a Mars Sample Return (MRS, azaz a marsi minta-visszahozatali küldetés) elszálló költségei okoztak fejfájást, és emiatt komoly költségcsökkentési eljárásokra kényszerültek. Mivel ez az amúgy is kicsi mozgástér miatt nem sikerült, tavaly novemberben főleg az MSR-ben érintett partnerek közül már 100-at el kell kellett bocsátani. Ami a pontos költségvetési számokat illeti: a Szenátus több mint 600 millió dollárral (!!) kevesebb forrást szavazna meg a tervezetben csak az MSR projekt számára, a Képviselőháznak benyújtott 949,3 millió dolláros igény helyett mindössze 300 milliót szánna a törvényhozás erre a misszióra.

Ez, valamint a március 8-ig „kényszerpályán” történő működés a költségvetés hiányában túl sok terhet rakott a JPL vállára, Laurie Leshin, a laboratórium igazgatója pedig egy hosszú, együttérző nyilatkozatot adott ki tegnap, melyben mindenkit tájékoztat a mától érvénybe lépő döntésről. Leshin igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy ez az egyszeri lépés remélhetőleg megoldja a helyzetet, még az idei szűkre szabott költségvetési tervezet ellenére is, és a többi alkalmazott számára biztosítani tudják a munkaviszonyukat. 
Ez a jelentős létszámleépítés mindenesetre intő jel abban a tekintetben, mennyire nehéz helyzetben van évek óta nem csak a JPL, de a teljes amerikai űripar annak köszönhetően, hogy a szenátorok nem mutatnak hajlandóságot a szükséges költségvetési források megszavazására, miközben az Egyesült Államok vezető szerepének fenntartását rendszeresen hangoztatják…

A Jet Propulsion Laboratory központja Pasadenaban, Kaliforniában. Fotó: JPL
Dark mode powered by Night Eye