A 26. CRS-misszió kísérletei a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A SpaceX CRS-26 missziója a tervek szerint november 22-én indul a Nemzetközi Űrállomásra. A Dragon teherűrhajó tudományos kísérleteket és technológiai bemutatókat szállít, melyekkel például a világűrben történő növénytermesztést, a tápanyagok igény szerinti előállítását, és az űrben történő építkezést vizsgálják.

Big hopes for small tomatoes – Nagy remények a kis paradicsommal kapcsolatban

A hosszú távú felfedező küldetésekhez elengedhetetlen a folyamatos és egyben tápláló élelmiszerforrás. Az űrhajósok tipikus, előre csomagolt étrendjét pedig muszáj az űrben előállított friss élelmiszerekkel kiegészíteni. A kutatók már sikeresen tesztelték az ún. Veggie növénytermesztő egységet az űrállomáson, és hasonló eredménnyel termesztettek benne különféle leveles zöldségeket is. A Veg-05 során ezúttal a törpe paradicsom termesztésére összpontosítanak majd, egészen pontosan a Red Robin koktélparadicsomra, mely a földi tesztek során remek mutatókkal szolgált, és nagy mennyiségű, tápláló és ízletes termést produkált.

„Paradicsomokat tesztelünk, és azt vizsgáljuk, hogy a fény spektruma milyen hatással van arra, hogy mennyire hatékonyan növekszik a növény, mennyire ízletes és tápláló a paradicsom, és milyen a mikrobiális aktivitás a gyümölcsökön és a növényeken.” – mondta Gioia Massa, a NASA tudósa és a VEG-05 vezető kutatója.

A Kennedy Űrközpontban növekvő Red Robin koktélparadicsom. Forrás: NASA

Diagnoses on the fly – Diagnózisok utazás közben

A Moon Microscope során egy olyan orvosi diagnosztikára szolgáló készletet tesztelnek, amely egy hordozható kézi mikroszkópot és egy kis, önálló vérminta festésre alkalmas készüléket tartalmaz. A szett diagnosztikával kapcsolatos képességeket biztosíthatna a személyzet tagjai számára az űrben, illetve a Hold vagy a Mars felszínén, valamint a víz, az élelmiszerek és a felületek szennyezettségének vizsgálatára. A berendezés emellett lehetővé teheti az Artemis-küldetések és a Lunar Gateway űrállomás jobb orvosi megfigyelését is.

A készlet. Forrás: NASA JSC Immunology/Virology Laboratory

Building bigger structures – Nagyobb szerkezetek építése

A Földön a gravitáció deformálja a nagyméretű tárgyakat, például a nagyszabású építkezéseknél használt gerendákat. A súlytalanság ezzel szemben lehetővé teszi a hosszabb és vékonyabb szerkezetek gyártását e deformáció nélkül. A tanulmány egy olyan technológiát mutat be, amely folyékony gyantát használ olyan formák és alakzatok létrehozására, amelyek a Földön nem hozhatók létre. A fényre keményedő gyantát előre elkészített rugalmas formákba fecskendezik, egy kamera segítségével pedig felvételt készítenek a folyamatról. Az ilyen formák használata lehetővé tenné az űrben olyan szerkezetek gyártását, mint például űrállomások, napelemtáblák és különféle berendezések.

A tanulmány korábbi tesztje. Forrás: Steve Boxall, MIT

On-demand nutrients – Igény szerinti tápanyagok

A megfelelő táplálkozás biztosítása a személyzet egészségének fenntartása szempontjából, valamint a jövőbeni hosszabb távú űrmissziók során is komoly kihívást jelent. Számos vitamin, tápanyag és gyógyszer korlátozott szavatossági idővel rendelkezik, ám az ilyen vegyületek igény szerinti előállításának képessége segíthet a személyzet egészségének és jólétének fenntartásában. A BioNutrients-2 olyan rendszert tesztel, amely a legfontosabb tápanyagokat kefirből és élesztőalapú italból állítja elő. A tanulmánnyal kezdetét veszi az ötéves BioNutrients program második fázisa, ami a BioNutrients-1 2019-es aktiválásával kezdődött. A BioNutrients-2 egy kisebb rendszert alkalmaz fűtött inkubátorral, amely elősegíti a hasznos organizmusok növekedését.

Felvétel a BioNutrients-2 joghurtos zacskókról. A tartalmuk kék színét a pH-indikátor adja, mögöttük pedig a kezdő és a végszínt jelző tábla látható. Forrás: NASA

Adding solar power – Napenergia hozzáadása

A 2021 júniusában indult CRS-22 misszió alkalmával érkezett meg az ISS új napelemtábláinak első két darabja. A mostani küldetés hivatott eljuttatni a második szett iROSA-t, azaz újabb két darabot, melyek 20-30%-os energiabővülést biztosítanak majd az űrállomás működtetéséhez, valamint az ott zajló kutatómunkához. Ha többet szeretnétek megtudni az említett iROSA napelemek szerepéről, illetve céljáról, akkor ide kattintva érhetitek el az erről szóló cikkünket.

A második iROSA napelem, miután sikeresen telepítették 2021-ben. Forrás: NASA

Easing gravity transitions – A gravitációs átmenetek megkönnyítése

A jövőbeli felfedező küldetések során az űrhajósok három különböző mértékű jelenséggel találkozhatnak: az űrben való utazás során a súlytalansággal, egy másik bolygó gravitációjával, majd visszatérésükkor a földi gravitációval. Ezek az átmenetek hatással lehetnek a térbeli tájékozódásra, a fej-szem és kéz-szem koordinációra, az egyensúlyra és a mozgásra.

A Falcon Goggles nevű eszköz a nagysebességű kamerákhoz hasonlóan olyan videót képes készíteni az alany szeméről, amely pontos adatokat szolgáltat annak különböző értékeiről.

„Ezek a szemüvegek hatékonyabban tájékoztathatják kutatóinkat a súlytalanságnak a személyzet tagjaira gyakorolt hatásairól, valamint az eltérő gravitációban való alkalmazkodás és munkavégzés képességéről.” – mondta Dr. Cherie Oubre, a NASA tudósa.

A Falcon Goggles földi tesztelése. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye