A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap az előzőt befejezte: egy újabb Starlink küldetéssel. A Falcon-9 megbízhatóságának köszönhetően hihetetlen tempóban képesek indítani sorozatban még úgy is, hogy a három bérelt indítóállás közül legtöbbször csak kettőről hajtanak végre teherszállító küldetést Falcon-9-cel, mivel az LC-39A-t vagy Crew Dragon, vagy Falcon Heavy indításokhoz tartják fenn.

A mai Starlink misszió a 7-3 jelölést kapta, tehát a hetedik réteg harmadik bővítésére irányult. A főszereplő Falcon-9 B1075 hatodik útját a Vandenberg Űrhaderőbázisról kezdte meg magyar idő szerint 10:48-kor, a raktérben ezúttal 21 Starlink v2 Mini műhold kapott helyet. Az emelkedés során a már megszokott precíz manőversort láthattuk, az első fokozat ismét tökéletes repülést hajtott végre és tért vissza az Of Course I Still Love You drónhajóra, mely Kaliforniától délre várakozott rá nagyjából 640 km-re a Csendes-óceánon. A második fokozat sem vallott kudarcot ez alkalommal sem, és a kijelölt poláris pályára állította hasznos terhét.

Az újabb adag szatellittel együtt immár 5178 darabot indított a SpaceX, 4828 kering alacsony Föld körüli pályán, melyek közül 4776 üzemel biztosan. Ami a Falcon-9 statisztikáját illeti, ahogy a címben is írtuk, ez már a 260. küldetés volt a cég igáslovával, idén pedig már 65. alkalommal repült a flotta valamelyik tagja a három Falcon Heavy indítás mellett.

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye