A 4. alkalom varázsa ezúttal a Starshipet is sikerhez segítette

Kapcsolódó

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

A SpaceX óriásrakétája minden előre tervezett célkitűzést teljesített a mostani tesztrepülés során!

Anno, a SpaceX kezdeti éveiben a Falcon-1 kisméretű rakéta fejlesztése a 4. repülés során ért be: ha ez sem sikerült volna, ma nem lehettünk volna tanúi azoknak az elképesztő képsoroknak, amiket a Starship 4. tesztrepülése nyújtott! 

A Booster 11/Ship 29 párosának startjára 14-16 óra között kerülhetett sor a lezárások és egyéb hatósági engedélyek alapján. A SpaceX végül 14:50-re tűzte ki az indítást, és a Starshipet ennek megfelelően kezdték tankolni. Végül eljött a pillanat, a vízelárasztásos rendszer üzembe állt, majd a Raptorok beindultak…33-ból 32! Ez rendkívül jó aránynak mondható, még akkor is, ha a Flight 3 során az összes Raptor beindult. A rakéta még három hajtómű kiesése esetén is képes lett volna elemelkedni, így egy Raptor elvesztése nem okozott gondot.

Fotó: Michael Cain

Az emelkedés minden gond nélkül zajlott, a megfelelő röppályát tartotta végig az óriásrakéta. A hajtóműleállás (3 Raptor kivételével), a Ship Raptorjainak beindítása, majd a fokozat szétválás is hibátlanul követte egymást, majd a Booster 11 meg is kezdte a visszaforduló manővert. Eközben a bordázott összekötő gyűrűs egységet is leválasztották, mellyel nagyjából 10 tonnától szabadultak meg (ez jelentős a fejlesztési szakasz jelenlegi fázisában). A Booster ezúttal az ereszkedést is jól viselte, és a Flight 3-mal ellentétben egy kivételével a szükséges számú Raptor indult be az utolsó szakasznál is (egész pontosan 12), melynek végén a 71 méteres rakéta „puha” vízreszállást hajtott végre! Az egyik fontos szempontot máris kipipálhatta a SpaceX!

De következett a Ship 29 mutatványa, mely a kijelölt szuborbitális pályára állt, majd egy fél órás keringési fázist teljesített. Ami viszont az indítás 45. percétől következett, az minden képzeletet felülmúlt! A rakétaiparban még sosem fordult elő, hogy egy második rakétafokozat visszatérjen és túl is élje a rendkívüli igénybevételt, az erő- és hőhatásokat, de a Ship több mint 25 percen keresztül állta a sarat a plazmaképződéssel járó elképesztő körülmények közepette! Az ereszkedési szakasz első részében még viszonylag laposan érkezett a légkör felső rétegébe a jármű, hogy főleg a sebességét csökkentse, de az igazi pokol csak ezután jött: a fedélzeti kamerák tanúsága szerint a bal felső aeroelem belépőélénél komoly sérülés kezdett kibontakozni, már át is izzott az egész részegység, sőt, darabok váltak le róla az olvadás miatt, de szinte csodával határos módon a flap nem szakadt le a törzsről, sőt, működőképes maradt! Egészen hihetetlen látványt nyújtott, ahogy különböző színekben pompázott a plazma a törzs körül, majd végül túljutva a legnehezebb részen, a Ship vízszintes helyzetbe pozicionálta magát, olykor kicsit orral előre ereszkedett, de végig stabil maradt. 
Amikor mindenki azt hitte, hogy ennyi volt, még az utolsó attrakciót is teljesítette a Ship! Ugyanis a függőleges helyzetbe való forduláshoz ismét be kellett indítania a három belső Raptort, ami a közvetítésben hallható jelentés szerint sikerült, a repülés legvégén pedig ez a fokozat is teljesítette a kitűzött célt, azaz a vízreszállást hajtóműves lassítási manővert követően.

Az biztos, hogy a mai képsorokat még jó néhányszor vissza kell nézni, hogy feldolgozzuk, mi is történt! A következő napokban biztosan elképesztő fotók fognak érkezni, amiket természetesen mi is megmutatunk, és jövő keddi szokásos összefoglaló adásunkban pedig kielemezzük őket!

Gratulálunk a SpaceX-nek ehhez a remek eredményhez, amivel felbecsülhetetlen értékű adatokhoz jutottak ismét! Bár ezek a prototípusok még csak az első generációs fejlesztéseknek számítanak, máris nagyon sikeressé teszik a Starshipet, és az már látszik, hogy a koncepció maga életképes lesz idővel! Rengeteg munka áll még a mérnökök előtt, de ha valakik, akkor a SpaceX szakemberei meg tudják csinálni azt is, amit eddig lehetetlennek gondoltak sokan!

Élő közvetítésünk az indításról ezen a linken nézhető vissza!

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye