A 64. orosz űrséta részletei

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Oleg Artyemjev és Denisz Matvejev ma űrsétát hajtanak végre, hogy elvégezzék azokat a feladatokat, amelyeket az augusztus 17-i űrsétán már nem tudtak, mivel Artyemjev Orlan szkafenderében található akkumulátor hirtelen merülni kezdett. Így az űrséta akkor 2 óra 17 percig tartott a tervezett 6 órás helyett. Artyemjev és Matvejev befejezte egy pár kamera felszerelését a karra, és eltávolította a kar végi szabályozókon rögzített részeket, mielőtt az űrséta véget ért volna.

Az Expedíció-67 parancsnoka, Artyemjev és Matvejev fedélzeti mérnök, a Poiszk modulból kezdik meg űrsétájukat. A feladat továbbra is az európai ERA robotkar felkészítése a működésre, a Nemzetközi Űrállomás Nauka modulján. Az űrséta elsődleges célja a kar külső vezérlőpultjának áthelyezése az egyik működési területről a másikra, valamint a karon egy merevítő mechanizmus tesztelését fogják végrehajtani, amely megkönnyíti az állomáson kívül található berendezések megfogását és mozgatását. Eközben Szergej Korszakov a Nauka modulban lesz, hogy segítse társait az űrséta során.

Artyemjev piros csíkos orosz Orlan szkafandert, míg Matvejev kék csíkos orosz Orlan szkafandert fog viselni. Ez lesz a 64. orosz űrséta (54. tervezett, hiszen az előző űrsétát pótolják be kiegészítés képpen), az ISS projekt keretében, és a hatodik 2022-ben. Artyemjevnek ez lesz a nyolcadik, Matvejevnek pedig a negyedik űrsétája. Az űrséta magyar idő szerint 15:20-kor kezdődik meg, és a tervezett időtartama 6 óra 18 perc lesz.

Az űrséta részletei kép formátumban:

Az űrséta a NASA Youtube csatornáján, illetve szintén a Roszkoszmosz Youtube csatornáján lesz megtekinthető:

Dark mode powered by Night Eye