A 66. orosz űrséta részletei

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Frissítés: Elmarad a mára tervezett orosz űrséta! A kozmonauták már felkészültek az űrsétára, de körülbelül 40 perccel ezelőtt Prokopjev jelentett egy problémát a szkafanderében található folyadékhűtő rendszer tartalék szivattyújával kapcsolatban. Ennek eredményeként az űrsétát körülbelül 13 perccel ezelőtt leállították. Arról még nincs információ, hogy melyik nap hajtják végre az elmaradt űrsétát.

Szergej Prokopjev a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi parancsnoka, és Dmitrij Petyelin fedélzeti mérnök ma magyar idő szerint, 12:20-kor kezdik meg az űrsétájukat. Az űrhajón kívüli tevékenység (EVA; oroszul: VKD) tervezett ideje 6 óra 37 perc.

A mai fő feladatuk szorosan kapcsolódik az előző űrsétájukhoz. A Rasszvet modulról leválasztott radiátort ma viszik át a Nauka többcélú laboratóriumi modulba. Ezúttal segítségükre lesz Anna Kikina, aki az ERA európai robotkar irányításával fogja áthelyezni a az említett berendezést, majd a duó felszereli a radiátort a Nauka modulra.

Prokopjev piros csíkos, míg Petyelin kék csíkos orosz Orlan szkafandert fog viselni. Ez lesz a 66. orosz és az 56. tervezett űrséta az ISS projekt keretében, és a nyolcadik 2022-ben. Prokopjevnek ez lesz a negyedik, Petyelinnek pedig a második űrsétája.

Az űrséta részletei kép formátumban:

Forrás: Roszkoszmosz / Fordítás: Spacejunkie.hu

Az űrsétát végig követhetitek a NASA, illetve a Roszkoszmosz Youtube csatornáján:Dark mode powered by Night Eye