A 87. Starlink-küldetést is sikeresen teljesítette a SpaceX

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Az 5-11 jelű misszió keretében újabb 52 műholdat állítottak alacsony Föld körüli pályára.

Jól indult a hét a hawthorne-i magáncégnek, hiszen ma reggel újabb hibátlan küldetést hajtottak végre, melynek célja egy újabb Starlink műholdcsoport felbocsátása volt. Az idei 39. misszióra a Falcon-9 B1073 rakétát jelölték ki, melyet kilencedik útjára készítettek fel. Az indítás helyszínéül a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása szolgált, ahonnan a legutóbbi Starlink-küldetés is indult. 
Eredetileg még szombatra volt kitűzve a felbocsátás, de a Just Read The Instructions drónhajó fordulóideje miatt két napos halasztásra volt szükség. A floridai időjárás viszont ezúttal nem hátráltatta a SpaceX-et, így magyar idő szerint 9:10-kor elemelkedett a rakéta az 52 Starlink műholddal a rakterében. A már veteránnak számító hordozó ismét hibátlan műveletsort végrehajtva állította pályára a második fokozatot a hasznos teherrel, majd tért vissza az Atlanti-óceánon várakozó drónhajóra, hogy jelzése immár B1073-10-re módosulhasson. A rakéta egy időre befejezte „önálló” fokozatként való tevékenységét, ugyanis a hazaszállítását követően a Jupiter-3 (EchoStar-24) küldetéshez átalakítják Falcon Heavy oldalfokozattá.

Fotó: SpaceX

Számok tekintetében csak idén már 930 műholdat állított sikeresen pályára a SpaceX, összesen pedig ~4179 egység kering valamely rétegben alacsony Föld körüli pályán. A Falcon-9 teljesítmény adatai szintén elképesztőek: a mai visszatérés összességében a 199., zsinórban pedig a 125. sikeres műveletet jelentette, a cég pedig az egymást követő 218. hibátlan missziót tudhatja maga mögött. 

Fotó: Gavin R. (@tweetsiphotos)
Dark mode powered by Night Eye