A 87. Starlink-küldetést is sikeresen teljesítette a SpaceX

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Az 5-11 jelű misszió keretében újabb 52 műholdat állítottak alacsony Föld körüli pályára.

Jól indult a hét a hawthorne-i magáncégnek, hiszen ma reggel újabb hibátlan küldetést hajtottak végre, melynek célja egy újabb Starlink műholdcsoport felbocsátása volt. Az idei 39. misszióra a Falcon-9 B1073 rakétát jelölték ki, melyet kilencedik útjára készítettek fel. Az indítás helyszínéül a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása szolgált, ahonnan a legutóbbi Starlink-küldetés is indult. 
Eredetileg még szombatra volt kitűzve a felbocsátás, de a Just Read The Instructions drónhajó fordulóideje miatt két napos halasztásra volt szükség. A floridai időjárás viszont ezúttal nem hátráltatta a SpaceX-et, így magyar idő szerint 9:10-kor elemelkedett a rakéta az 52 Starlink műholddal a rakterében. A már veteránnak számító hordozó ismét hibátlan műveletsort végrehajtva állította pályára a második fokozatot a hasznos teherrel, majd tért vissza az Atlanti-óceánon várakozó drónhajóra, hogy jelzése immár B1073-10-re módosulhasson. A rakéta egy időre befejezte „önálló” fokozatként való tevékenységét, ugyanis a hazaszállítását követően a Jupiter-3 (EchoStar-24) küldetéshez átalakítják Falcon Heavy oldalfokozattá.

Fotó: SpaceX

Számok tekintetében csak idén már 930 műholdat állított sikeresen pályára a SpaceX, összesen pedig ~4179 egység kering valamely rétegben alacsony Föld körüli pályán. A Falcon-9 teljesítmény adatai szintén elképesztőek: a mai visszatérés összességében a 199., zsinórban pedig a 125. sikeres műveletet jelentette, a cég pedig az egymást követő 218. hibátlan missziót tudhatja maga mögött. 

Fotó: Gavin R. (@tweetsiphotos)
Dark mode powered by Night Eye