A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is teljesítette tizenhetedik misszióját, így már kettő darab, ilyen számmal rendelkező veterán hordozóval rendelkezik a SpaceX.

A start helyszínéül a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40-es indítóállása szolgált, a küldetés pedig a Starlink 6-18 nevet kapta. A magyar idő szerint 5:38-kor elemelkedő, „enyhén” kormos rakéta a szokásos magabiztossággal hagyta háta mögött a floridai partot, hogy a rakterében helyet kapó 22 db Starlink v2 Mini műholdat az űrbe juttassa. Ez egyébként a harmadik indítás volt zsinórban, amit percre pontosan ugyanakkor, ugyanarról a helyről kezdtek meg: szeptember 16-án 5:38:20-kor, 20-án 5:38:10-kor, ma pedig 5:38:30-kor kezdte meg útját a „Slick-40” becenevű indítóállásról egy hordozó.
Az első fokozat hiba nélkül emelte magasba második fokozatát, és annak hasznos terheit, majd kicsivel később épségben landolt a Just Read the Instructions drónhajó fedélzetére. Utóbbi hasonlóan, teljes sikerrel látta el feladatát, és a szatelliteket egy 284×294 km-es, közel kör alakú pályára állította. További érdekes statisztikai adat, hogy ez volt a 200. alkalom, hogy egy korábban már repült Falcon-9-et használtak újra az összesen 271 eddigi SpaceX küldetésből.

A Starlink-indítások sora a tervek szerint már holnap folytatódhat, ám annak alkalmával a hetedik réteg bővítése lesz a cél, tehát változik a helyszín is, mely a kaliforniai SLC-4E lesz. (a hatodik réteg egységeit Floridából, míg a hetedik réteg tagjait Kaliforniából indítják a különböző keringési pályák és azok eltérő hajlásszöge miatt).

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye