Array

A BepiColombo első képe a Merkúrról

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Ahogy pár nappal ezelőtt írtunk róla, első alkalommal készült elrepülni a Merkúr mellett az ESA (Európai Űrügynökség) és a JAXA (Japán Űrügynökség) közös űrszondája, a BepiColombo. Erre magyar idő szerint ma éjjel, kb. 1:34-kor került sor. Az első képek minősége sajnos túlexponált lett, de a hivatalos közlemény szerint a manőver sikeres volt, az előre közölt időpontban az űrszonda 198 km-es magasságban elrepült Naprendszerünk legbelső bolygója mellett. Nem sokkal ez előtt megérkezett az első, értékelhető minőségű kép is.

A BepiColombo első felvétele a Merkúrról. Forrás: ESA

A felvétel 10 perccel a 198 km-es legközelebbi pályamagasságon történő elhaladást követően készült, nagyjából 2418 km-re a Merkúrtól. A felvétel a bolygó északi féltekéről (az északi pólus a kép jobb alsó része felé van), és a lávával egykor elárasztott Sihtu Planitia elnevezésű régióról készült. A kör alakú, környezeténél simább és világosabb szürke részen (a felvételen nagyjából a bolygó középső részén) a Calvino-kráter körüli Rudaki-síkságot láthatjuk. A felvételen felfedezhető még a 166 km széles Lermontov-kráter is (a bolygó bal oldalán látható), ahol a Merkúrra jellemző, úgynevezett „üregek” találhatóak, amelyeken keresztül illékony elemek szöknek az űrbe, valamint vulkáni tevékenység is történik ezen a területen, még napjainkban is. A BepiColombo egyik feladata pont az ilyen űrbe szökő részecskék, bolygóanyagok tanulmányozása lesz.

A mai napon további képek és frissítések várhatóak, amelyekkel mi is frissítjük cikkünket.

Frissítés 16:45

További új felvételek is érkeztek.

Dark mode powered by Night Eye