Array

A BepiColombo első képe a Merkúrról

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Ahogy pár nappal ezelőtt írtunk róla, első alkalommal készült elrepülni a Merkúr mellett az ESA (Európai Űrügynökség) és a JAXA (Japán Űrügynökség) közös űrszondája, a BepiColombo. Erre magyar idő szerint ma éjjel, kb. 1:34-kor került sor. Az első képek minősége sajnos túlexponált lett, de a hivatalos közlemény szerint a manőver sikeres volt, az előre közölt időpontban az űrszonda 198 km-es magasságban elrepült Naprendszerünk legbelső bolygója mellett. Nem sokkal ez előtt megérkezett az első, értékelhető minőségű kép is.

A BepiColombo első felvétele a Merkúrról. Forrás: ESA

A felvétel 10 perccel a 198 km-es legközelebbi pályamagasságon történő elhaladást követően készült, nagyjából 2418 km-re a Merkúrtól. A felvétel a bolygó északi féltekéről (az északi pólus a kép jobb alsó része felé van), és a lávával egykor elárasztott Sihtu Planitia elnevezésű régióról készült. A kör alakú, környezeténél simább és világosabb szürke részen (a felvételen nagyjából a bolygó középső részén) a Calvino-kráter körüli Rudaki-síkságot láthatjuk. A felvételen felfedezhető még a 166 km széles Lermontov-kráter is (a bolygó bal oldalán látható), ahol a Merkúrra jellemző, úgynevezett „üregek” találhatóak, amelyeken keresztül illékony elemek szöknek az űrbe, valamint vulkáni tevékenység is történik ezen a területen, még napjainkban is. A BepiColombo egyik feladata pont az ilyen űrbe szökő részecskék, bolygóanyagok tanulmányozása lesz.

A mai napon további képek és frissítések várhatóak, amelyekkel mi is frissítjük cikkünket.

Frissítés 16:45

További új felvételek is érkeztek.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye