A Blue Origin és a Dynetics is óvást nyújt be a NASA HLS-program eredménye miatt

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Tegnap érkezett a hír, hogy először a Blue Origin (BO), majd a Dynetics is óvást nyújt be a Government Accountability Office-hoz (GAO – Kormányzati Felügyelő Hivatal) a NASA Human Landing System (HLS) pályázatára. Mindkét cég versenyben volt a SpaceX mellett az amerikai űrhivatal új holdi leszállóegységének kifejlesztéséhez kiírt pályázaton, azonban ahogy mi is beszámoltunk róla, a SpaceX került ki egyedüli győztesként, az eredményt április 16-án hozták nyilvánosságra.

Jeff Bezos cége tegnap kiadott közleményében azt nehezményezte, hogy a NASA az utolsó pillanatban is változtatott a kiíráson, és hibás döntést hozott azzal, hogy egyetlen győztest hirdetett ki. Az eredmény szerintük ellehetetleníti a versenyt, jelentősen beszűkíti a létrehozandó holdi bázis fenntarthatóságának lehetőségeit, ezzel együtt pedig az Egyesült Államok hosszútávú holdi jelenlétét bizonytalanítja el. Az amerikai űrhívatal korábban reményét fejezte ki abban, hogy két győztest hirdethet ki a helyettesíthetőség és verseny jegyében, ám végül a Kongresszus által megszavazott forrás csupán töredéke volt a remélt összegnek (mindössze 850 millió dollár a 3,3 milliárd igényelt forrás helyett). Mivel ebbe a sokkal kisebb költségvetési tervezetbe csupán a SpaceX alacsony összegű pályázata (azaz a Starship holdi leszálló változata) fért be, a Blue Origin és a Dynetics tervei nem jöhettek végül szóba. Bob Smith, a Blue Origin ügyvezető igazgatója szerint ezen kívül a NASA megengedte a SpaceX-nek, hogy módosítsanak a pályázati pénz kifizetésének ütemén és az árajánláton is, hogy az a szűk költségvetésbe beférjen, miközben erre a másik két pályázónak nem adott lehetőség az űrhivatal, ez Smith szavai szerint „alapjában véve igazságtalan” volt.

A NASA egyelőre nem kommentálta a nyilatkozatban leírtakat, de Elon Musk a következő véleményen volt a hír kapcsán: „A BO ajánlata egyszerűen túl drága volt, duplája a SpaceX által kínált összegnek, és a SpaceX jóval előrehaladottabb fázisban tart a fejlesztésben jelenleg is már”…”Jeff Bezosnak pedig jobban a BO ügyeire kellene koncentrálni. Csak akkor lehet sikeres, ha erre összpontosít teljes munkaidejében. Őszintén remélem, hogy így lesz.”

A három korábbi pályázó tervei

Forrás: Dynetics, Blue Origin, SpaceX

Dark mode powered by Night Eye