A Blue Origin és az Amerikai Űrhaderő 18 millió dolláros szerződést kötött a New Glenn fejlesztése kapcsán

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

A USSF felméri az újgenerációs nehézrakéta tervezését és műszaki képességeit a nemzetbiztonsági űreszközök felbocsátásához.

Felpezsdült az élet mostanában a Blue Origin (BO) háza táján: a NASA Artemis-programjához gyártandó holdkomp teherszállító változat fejlesztésének megkezdése mellett egyre többször kerül rivaldafénybe saját nehézrakétájuk, a New Glenn prototípusa, a haladás pedig végre valóban szembetűnő. A cég éppen a napokban állította össze első alkalommal a rakéta két fokozatát, mely még nem a repülésre szánt verzió, de mindenképp üdítő eredmény, hogy végre kezd alakot ölteni a hordozó hosszú évek késlekedése után. 

Az Amerikai Űrhaderő (USSF) figyelmét is felkeltette ez a haladás, és egy 18 millió dolláros szerződést kötöttek a BO-val, hogy a New Glenn további fejlesztéseinél integrálják a nemzetbiztonsági rakományok, űreszközök indításához szükséges követelményeket. Ez jelentős lépés afelé, hogy következő lépésként a BO is megbízásokat kaphasson a több milliárd dollár összértékű National Security Space Launch Phase 3 programban (aminek első két fázisát a ULA és a SpaceX uralta le). A USSF tanulmányokat fog készíteni a New Glenn várható képességeiről, teherkapacitásától különböző keringési pályákra, hogy a 2025-2026-ban pályára állítandó hasznos terhek felbocsátásához már alkalmas legyen a rakéta.

Az említett 3. fázisra való jelentkezések határideje tavaly decemberben lejárt, az Űrhaderő a következő hónapokban hozhat döntést, hogy a 2025-2029-re szóló időszakra vonatkozóan melyik cég hány indítást nyert el. A „Lane 2”, azaz a bonyolultabb indításokat magába foglaló csoport 58 küldetésből fog állni, és nagy kérdés, hogy a BO mennyit nyerhet el ezek közül úgy, hogy a Glenn-el még csak földi tesztet sem hajtottak végre. A cég reményei szerint még idén év végéig bemutatkozhat a hordozórakéta, ehhez viszont jelentősen fel kéne gyorsítani a fejlesztések és tesztelések ütemét. 

Dark mode powered by Night Eye