A Blue Origin és az Amerikai Űrhaderő 18 millió dolláros szerződést kötött a New Glenn fejlesztése kapcsán

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A USSF felméri az újgenerációs nehézrakéta tervezését és műszaki képességeit a nemzetbiztonsági űreszközök felbocsátásához.

Felpezsdült az élet mostanában a Blue Origin (BO) háza táján: a NASA Artemis-programjához gyártandó holdkomp teherszállító változat fejlesztésének megkezdése mellett egyre többször kerül rivaldafénybe saját nehézrakétájuk, a New Glenn prototípusa, a haladás pedig végre valóban szembetűnő. A cég éppen a napokban állította össze első alkalommal a rakéta két fokozatát, mely még nem a repülésre szánt verzió, de mindenképp üdítő eredmény, hogy végre kezd alakot ölteni a hordozó hosszú évek késlekedése után. 

Az Amerikai Űrhaderő (USSF) figyelmét is felkeltette ez a haladás, és egy 18 millió dolláros szerződést kötöttek a BO-val, hogy a New Glenn további fejlesztéseinél integrálják a nemzetbiztonsági rakományok, űreszközök indításához szükséges követelményeket. Ez jelentős lépés afelé, hogy következő lépésként a BO is megbízásokat kaphasson a több milliárd dollár összértékű National Security Space Launch Phase 3 programban (aminek első két fázisát a ULA és a SpaceX uralta le). A USSF tanulmányokat fog készíteni a New Glenn várható képességeiről, teherkapacitásától különböző keringési pályákra, hogy a 2025-2026-ban pályára állítandó hasznos terhek felbocsátásához már alkalmas legyen a rakéta.

Az említett 3. fázisra való jelentkezések határideje tavaly decemberben lejárt, az Űrhaderő a következő hónapokban hozhat döntést, hogy a 2025-2029-re szóló időszakra vonatkozóan melyik cég hány indítást nyert el. A „Lane 2”, azaz a bonyolultabb indításokat magába foglaló csoport 58 küldetésből fog állni, és nagy kérdés, hogy a BO mennyit nyerhet el ezek közül úgy, hogy a Glenn-el még csak földi tesztet sem hajtottak végre. A cég reményei szerint még idén év végéig bemutatkozhat a hordozórakéta, ehhez viszont jelentősen fel kéne gyorsítani a fejlesztések és tesztelések ütemét. 

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye