A Blue Origin fejleszti a második holdi leszállóegységet

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

A NASA május 19-én jelentette be, hogy a Blue Origint (továbbiakban: BO) választja az Artemis-5 misszióhoz szükséges emberes leszállórendszer kifejlesztésére. Az egyezmény értelmében a BO fogja tervezni, fejleszteni, tesztelni és ellenőrizni a Blue Moon névre hallgató leszállóegységét, hogy az megfeleljen az ügynökség által támasztott követelményeknek, ideértve a Lunar Gateway űrállomással való dokkolást is.

A rögzített áras, 3,4 milliárd dollárról szóló szerződés a tervezési és fejlesztési munkán kívül magában foglal egy személyzet nélküli bemutató küldetést a Hold felszínére, mielőtt 2029-ben az Artemis-5 keretén belül űrhajósokkal végrehajtott demonstrációra kerülne sor.

A NASA elmondása alapján az újabb emberes leszállórendszerre irányuló partnerbővítés növeli a versenyt, csökkenti az adófizetők költségeit, támogatja a rendszeres holdi leszállásokat, további beruházásokat eszközöl a holdi gazdaságba, és segíti a ügynökséget a Holdon és a Hold körül kitűzött céljainak elérésében, előkészítve a jövőbeli marsi űrhajós küldetéseket

A Blue Moon leszállóegység. Forrás: Blue Origin

Az Artemis-5 során az SLS (Space Launch System) hordozó négy űrhajóst juttat majd Hold körüli pályára az Orion űrhajó fedélzetén. Miután az Orion dokkol a Gateway-hez, két asztronauta átszáll a Blue Origin emberes leszállórendszerébe, hogy körülbelül egyhetes utat tegyenek meg a Hold déli pólusának régiójába, ahol tudományos és felfedező tevékenységeket fognak végezni.

Dark mode powered by Night Eye