A Blue Origin fejleszti a második holdi leszállóegységet

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

A NASA május 19-én jelentette be, hogy a Blue Origint (továbbiakban: BO) választja az Artemis-5 misszióhoz szükséges emberes leszállórendszer kifejlesztésére. Az egyezmény értelmében a BO fogja tervezni, fejleszteni, tesztelni és ellenőrizni a Blue Moon névre hallgató leszállóegységét, hogy az megfeleljen az ügynökség által támasztott követelményeknek, ideértve a Lunar Gateway űrállomással való dokkolást is.

A rögzített áras, 3,4 milliárd dollárról szóló szerződés a tervezési és fejlesztési munkán kívül magában foglal egy személyzet nélküli bemutató küldetést a Hold felszínére, mielőtt 2029-ben az Artemis-5 keretén belül űrhajósokkal végrehajtott demonstrációra kerülne sor.

A NASA elmondása alapján az újabb emberes leszállórendszerre irányuló partnerbővítés növeli a versenyt, csökkenti az adófizetők költségeit, támogatja a rendszeres holdi leszállásokat, további beruházásokat eszközöl a holdi gazdaságba, és segíti a ügynökséget a Holdon és a Hold körül kitűzött céljainak elérésében, előkészítve a jövőbeli marsi űrhajós küldetéseket

A Blue Moon leszállóegység. Forrás: Blue Origin

Az Artemis-5 során az SLS (Space Launch System) hordozó négy űrhajóst juttat majd Hold körüli pályára az Orion űrhajó fedélzetén. Miután az Orion dokkol a Gateway-hez, két asztronauta átszáll a Blue Origin emberes leszállórendszerébe, hogy körülbelül egyhetes utat tegyenek meg a Hold déli pólusának régiójába, ahol tudományos és felfedező tevékenységeket fognak végezni.

Dark mode powered by Night Eye