A Boeing Starliner űrhajója készen áll a személyzetes tesztrepülésre a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Legkorábban május 7-én hajnalban indulhat Butch Wilmore és Suni Williams az ISS-re, miután a NASA és a Boeing szakemberei megadták a zöld jelzést a küldetésre.

Elérkezett az, aminek ideális esetben kb. négy éve kellett volna megtörténnie: a Boeing CST-100 Starliner űrhajója végre készen áll, hogy két űrhajós ISS-re való feljuttatásával bizonyítsa, alkalmas a személyzetes küldetések teljesítésére a Commercial Crew Programban. Míg a SpaceX jelenleg már a 8. operatív küldetése zajlik, a nagy múltú vállalatóriás az elmúlt években csak küszködött a Starlinerrel, de legkorábban május 7-én, magyar idő szerint 3:45-kor Butch Wilmore és Suni Williams elindulhatnak a Nemzetközi Űrállomásra.


A két űrhajós a hét közepén érkezett meg a Kennedy Űrközpontba, a NASA és a Boeing szakemberei megtartották az indítás előtti ellenőrző értekezletet (Flight Readiness Review), majd pénteken a ULA-vel kiegészülve – akik az Atlas-V rakétát biztosítják a felbocsátáshoz – a teljes felkészítési folyamatot elgyakorolták elejétől a végéig. Az űrhajósokat beöltöztették, majd Wilmore és Williams egy szimulátorban haladtak végig lépésről lépésre ugyanazon a repülési szoftveren, ahogy azt a Starlinerben is teszik az indítás napján. A felkészülés végső szakaszában pedig átszállították őket az indítóálláshoz, ahol már teljesen összeszerelt állapotban várakozik az Atlas-V és a Starliner. 
Minden az előírtak szerint zajlott, így a szakemberk megadták a zöld jelzést a küldetés indulására és az utolsó heti előkészületekre. 

Suni Williams pilóta és Butch Wilmore parancsnok. Fotó: NASA

Az asztronauták a tervek szerint nagyjából egy hetet fognak fent tartózkodni az űrállomáson, majd szárazföldi landolást hajtanak végre az Egyesült Államok délnyugati részén. Ha az űrhajó sikeresen teljesít minden követelményt, következhet az engedélyeztetés utolsó fázisa, hogy aztán legkorábban 2025 első felében az első operatív, négyfős személyzet is elindulhasson az ISS-re. A Boeing az eredeti szerződés alapján hat küldetést fog teljesíteni, míg a SpaceX összesen 14 személyzetszállító misszióval járul hozzá (az utánpótlás szállító küldetések mellett) az űrállomás 2030-ig tervezett fenntartásához és üzemeltetéséhez. 

A Starlinert már ráemelték az Atlas-V hordozórakétára. Fotó: United Launch Alliance


A Starlinerrel bővebben foglalkozunk a Mit szólsz hozzá műsorformátumunk 6. részében:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye