A Collins Aerospace leállítja az ISS új szkafandereinek fejlesztésével kapcsolatos munkát

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Egy meglepő fejlemény látott napvilágot, mégpedig a Nemzetközi Űrállomás űrsétáihoz készülő új szkafanderekkel kapcsolatosan. A Collins Aerospace egy június 25-én adott nyilatkozatában arról számolt be, hogy a NASA-val közösen megállapodtak az űrruha fejlesztésével kapcsolatos munkálatok leállításáról. Mindez azért is érdekes, mert nemrégiben még a tesztek megkezdéséről, és eredményességéről adtak tájékoztatást.

A Collins nem közölte, hogy miért kérte a projekt munkálatainak megszüntetését, ám egyes források úgy vélik, hogy késések, és költségtúllépések állhatnak a háttérben, ami egyrészt a szerződés fix áras jellegének is betudható. Az ügynökség sem volt túlságosan bőszavú a döntést illetően, ahogyan a következő lépésekről sem hozott nyilvánosságra információt. Így nem derült fény arra, milyen intézkedéseket tesz, ha egyáltalán tesz, egy új űrruha fejlesztőjének megtalálása érdekében.

Egy biztos, kezd égetővé válni a több évtizede használt, és az öregedésük miatt problémákkal küzdő EMU (Extravehicular Mobility Unit) űrruhák cseréje, melyet az elmúlt hetek történései is bizonyítanak. Két egymást követő űrsétát is az említett szkafanderek miatt kellett lefújni; június 13-án Matthew Dominick jelentett „ruhával kapcsolatos kényelmetlenséget” a kezdés előtt, amiről ez idáig konkrétum nem derült ki, de a június 24-én esedékes tevékenységet sem sikerült elkezdeni, ugyanis Tracy C. Dyson vízszivárgásról adott jelentést a légzsilipből való kilépés előtt.

Az űrruha prototípusának tesztje. Forrás: Collins Aerospace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye