A Collins Aerospace megkezdte a Nemzetközi Űrállomásra szánt új szkafander tesztelését

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A cég 2022-ben nyerte meg a NASA pályázatát az új, űrsétákhoz használandó űrruha kifejlesztésére.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az Axiom Space jól halad az Artemis-3-hoz, de akár későbbi Artemis-küldetésekhez is készülő holdi szkafander fejlesztésével, és már a tesztelési fázisban járnak. Most a NASA által 2022-ben díjazott másik magáncég, a Collins Aerospace is jó hírekkel szolgált saját űrruhájukkal kapcsolatban: a jövőbeli ISS űrsétákhoz fejlesztett szkafanderrel egy sor, mikrogravitációs környezetet szimuláló tesztet hajtottak végre. A jelenleg az űrállomáson használt Extravehicular Mobility Unit (EMU) űrruhák már több évtizedesek, leváltásuk pedig egyre időszerűbbé válik.

A teszteket 15-25 másodperces parabolikus repülések során végezték, a rendelkezésre álló rövid idő alatt azonban számos alapvető funkciót ki tudtak próbálni, mondta el Danny Olivas, a NASA korábbi, illetve a Collins jelenlegi tesztűrhajósa. A tesztekkel olyan jól haladtak, hogy a tervezett kettő helyett mindössze egy nap alatt végeztek mind a 20 célkitűzéssel. A következő fázisban már hosszabb űrsétákat is szimulálnának, ezeket medencés merülések során hajtják majd végre.

Az egyik legalapvetőbb változtatás az űrhajósok könnyebb mozgását teszi lehetővé azáltal, hogy a szkafander egyes részeinek csatlakozási pontjainál nagyobb szögben mozgathatóak a végtagok, ízületek, főleg a könyöknél és a vállnál.

A Collins a fejlesztés során a NASA-n kívül más magáncégekkel is konzultált, melyek szereplői az űrhivatal Commercial Low Earth Orbit programjának is. Utóbbi a jövőbeli kereskedelmi űrállomások megvalósítását támogatná, a Collinsnak ezáltal potenciális partnerei lehetnek az azokat gyártó és pályára állító magáncégek is. Mindezen felül pedig a Lunar Gateway űrállomáson is alkalmaznák az űrruhát, de az Axiom Space szkafandere mellett akár a Hold felszínén is viselhetik az űrhajósok – így a két cég egymástól is tanulhat.

Az űrruha prototípusának tesztje az egyik repülés során. Fotó: Collins Aerospace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye