A Crew-3 két tagja hamarosan űrsétán fog részt venni

Kapcsolódó

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A két űrhajós a tervek szerint november 30-án karbantartó űrsétán fog részt venni, derült ki a NASA cikkéből. A bejelentés november 17-én várható, ahol ismertetik a részleteket.

A Crew-3 személyzete nemrég érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra, de máris fontos feladatok várnak rájuk. Thomas Marshburn és Kayla Barron magyar idő szerint 13:10-kor hagyja el az ISS fedélzetét a Quest lézsilipen keresztül. Feladatuk az S-sávú antenna alegységének (SASA) cseréje lesz, ugyanis annak meghibásodása ha korlátozottan is, de hatással van az állomás működésére. Az antenna fő feladata, hogy rádiófrekvencián keresztül alacsony sebességű hang- és adattovábbítást tegyen lehetővé a földi irányítókkal. Mivel ezt a képességét elvesztette, a küldetés vezetői úgy határoztak, hogy a kommunikációs redundancia biztosítása érdekében új antenna telepítése a megfelelő lépés. Az űrhajósok a P1 rácselemnél fognak dolgozni, ahol már rendelkezésre áll egy tartalék antenna.

A teljes űrséta kb. 6 és fél órát fog igénybe venni, amely során a két asztronauta a Canadarm2 robotkar végén fog elhelyezkedni. A robotkar irányításáért Matthias Maurer lesz a felelős. Az EVA vezető szerepét Marshburn kapta, akinek űrruháján ezt piros csíkok jelzik majd. A számokat tekintve ez lesz az ötödik űrsétája, társának pedig az első. Az űrállomás életében a 245., ami karbantartással és a fejlesztésekkel kapcsolatos.

A Canadarm2 robotkar összecsukott állapotában. Forrás: NASA

Rick Mastracchio miközben az S-sávú antennaszerelvényt áthelyezi a P1 rácselemre. 2013-as felvétel. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye