A Crew-5 Nemzetközi Űrállomáson töltött 156 napja

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Mint arról értesülhettetek tegnap megjelent cikkünkből, a Crew-5 személyzete épségben hazatért, miután 156 és fél napot töltöttek el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Ez alatt az idő alatt számos tudományos vizsgálathoz és technológiai demonstrációhoz járultak hozzá, melyek hasznosnak bizonyulhatnak az emberiség számára mind a Földön, mind az űrben. Alábbi összefoglalónkban ezekről olvashattok, tartsatok velünk!

iROSA napelemtáblák felszerelése

Josh Cassada űrsétákon való részvételével újabb iROSA napelemtáblák kerültek felszerelésre a Nemzetközi Űrállomásra. Cassada társa mindkét esetben Frank Rubio volt, és kb. 7-7 órát töltöttek az űrben a járművön kívüli tevékenységek (EVA) során.

Forrás: NASA
Egészséggel kapcsolatos kutatások

Vakata Kóicsi éppen előkészíti az ún. Moderate Temperature PCG kutatás mintáit a Földre való visszatéréshez. Ez a vizsgálat kiváló minőségű fehérjekristályokat növeszt súlytalanságban, melyeket a tudósok gyógyszerek kifejlesztésére és ismeretlen enzimreakciók tanulmányozására használnak.

Forrás: NASA

Kóicsi és Anna Kikina az űrállomás fedélzetén súlytalanul lebegő doziméterekkel. A sugárterhelés tanulmányozása és mérése kritikus fontosságú a személyzet biztonságának megőrzése szempontjából űrben töltött idejük alatt.

Forrás: NASA

A JAXA űrhajósa a Neural Integration System tanulmányon dolgozik. A kísérlet során fonálférgeket használnak annak vizsgálatára, hogy a súlytalanság hogyan hat az idegrendszerre. A kapott eredmények elősegíthetik olyan ellenintézkedések kidolgozását, amelyek megvédik a személyzet tagjait a jövőbeli űrmissziókon, valamint hozzájárulhatnak a földi népesség jobb egészségi állapotához.

Forrás: NASA

Cassada az űrállomás BioFabrication Facility (BFF) berendezésén ügyködik, mely egy olyan kutatási eszköz, amit az emberi szervek súlytalanságban történő 3D nyomtatásának vizsgálatára használnak. Miután 2019-ben megérkezett az ISS fedélzetére, a létesítmény sikeresen előállított már részleges meniszkuszt (a térdben található C-alakú porc), valamint emberi szívsejtet is.

A BFF 2020-ban visszakerült a Földre karbantartás és fejlesztés céljából. Az állomáson töltött idejük alatt a Crew-5 újra üzembe helyezte a berendezést, hogy folytassák a szövetekkel kapcsolatos teszteket.

Forrás: NASA
Élet a mélyűrben

Az XROOTS (eXposed Root On-Orbit Test System) nevű tanulmány, hidroponikus (folyadékalapú) és aeroponikus (levegőalapú) technikákat alkalmaz a növények termesztésére talaj vagy más hagyományos termesztőközeg nélkül. Az említett technikák lehetővé tennék a nagyobb léptékű növénytermesztést a jövőbeli űrkutatás számára, továbbá ehhez a vizsgálathoz kifejlesztett rendszerelemek a földi környezetben, például üvegházakban is javíthatják a növénytermesztést.

Kóicsi az alábbi képen a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén növekvő koktélparadicsomokat (Red Robin) ellenőrzi. A Crew-5 személyzete ezenfelül részt vett a szüretelésben is.

Forrás: NASA

A BioNutrients-2 tanulmányon tevékenykedő Cassada, aminek során egy olyan rendszert tesztelnek, amely a legfontosabb tápanyagokat kefirből és élesztőalapú italból állítja elő. A tanulmánnyal kezdetét vette az ötéves BioNutrients program második fázisa, ami a BioNutrients-1 2019-es aktiválásával kezdődött. A BioNutrients-2 egy kisebb rendszert alkalmaz fűtött inkubátorral, amely elősegíti a hasznos organizmusok növekedését.

Forrás: NASA

A japán űrhajós a JWRS (JEM Water Recovery System) rendszer alkatrészein dolgozik az űrállomás Kibo laboratóriumi moduljában. A JWRS a vizeletből állít elő ivóvizet, mely technológia hozzájárul a létfenntartó rendszerek korszerűsítéséhez, és ami mind az űrállomáson, mind a jövőbeli küldetéseken támogathatja az űrhajósokat.

Forrás: NASA
A Föld tanulmányozása

A chilei Villarrica vulkán az űrből, mely a Crew Earth Observations (CEO) tanulmány részeként került rögzítésre. Az űrállomásról készített felvételek fontos szerepet játszanak a Föld természeti jelenségeinek megfigyelésében.

Forrás: NASA
Műholdak telepítése

A felvételen egy 4 CubeSatból álló csoport látható: a PEARLAFRICASAT-1, az első műhold, amelyet Uganda fejlesztett ki, a ZIMSAT-1, mely Zimbabwe első szatellitje, valamint a japán TAKA és a SpaceTuna1.

Forrás: NASA
Űrtechnológia

Nicole Mann, a Kibo laboratóriumi modul belsejében egy pár Astrobee robotrepülőn dolgozik. Az autonóm eszközök általában arra szolgálnak, hogy segítsék az űrhajósokat a rutinfeladatok elvégzésében.

Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye