A Crew-5 tagjai úton vannak új otthonuk felé

Kapcsolódó

Mind a négy főhajtóművét megkapta a következő SLS rakéta

Halad az Artemis-2 küldetés hordozórakétájának összeszerelése a NASA Michoud...

Az ESA űrhajósa veszi át a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki posztját

Ma délután, egészen pontosan 15:40-kor kerül sor arra az...

A nap képe #1239 – ISS az Endeavour fedélzetéről

Dr. Sultan Al-Nejadi a minap osztott meg egy felvételt,...

Bemutatták az európai teherűrhajót, mely Argo névre hallgat

A Rocket Factory Augsburg által vezetett konzorcium bemutatta az...

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

A Kennedy Űrközpont indítóállásán újra felmorajlott a SpaceX hordozórakétájának 9 db Merlin hajtóműve, avagy úton a Crew-5 négy tagú személyzete a Nemzetközi Űrállomásra.

Természetesen ezt a folyamatot megelőzte az űrhajósok felkészítési folyamata, ami már órákkal a start előtt megkezdődött. Ide soroljuk az ébresztést, valamint a közös étkezést, majd a földi felkészítő csapat segítségével megtörtént a SpaceX űrruháinak felvétele, ezt követően foglalták el a „BLA5TOFF” rendszámmal ellátott Tesla Model X üléseit. Miután megérkeztek az LC-39A indítóálláshoz, liftbe szálltak, mely a szerviztorony felső szintjére szállította őket, ahol már várt rájuk Endurance névre keresztelt Crew Dragon űrhajójuk. A személyzeti hídon való áthaladás után meg is pillantották a kapszulát, valamint az ott szolgálatot teljesítő csapatot, akik segítették a Dragonba történő beszállást, és a további műveleteket.

Az indítás előtt 42 perccel visszahúzták a személyzeti hidat, majd élesítették a vészhelyzeti küldetésmegszakító rendszert, ennek hatására pedig megkezdődött a Falcon-9 első fokozatának feltankolása RP-1 finomított rakétakerozinnal és cseppfolyósított oxigénnel (LOX). Mivel az utolsó ellenőrzések sem mutattak hibára utaló jeleket, a SpaceX Repülésigazgatója (Launch Director) megadta az engedélyt az indításra, így másodperceken belül beindulhattak a Falcon-9 hajtóművei.

Forrás: NASA

Forrás: SpaceX

A debütáló B1077 első fokozat most először emelkedett a magasba, melyre magyar idő szerint 18:02-kor került sor. Mind az indítás, mind a rakétafokozatok szétválása az előírtaknak megfelelően történt, így megkezdődhetett az említett jelzésű első fokozat visszatérési manővere a „Just Read The Instructions” drónhajóra. Mindeközben a rakéta második fokozata folyamatosan gyorsította a Crew Dragon úrhajót, egészen kb. 27000 km/órás keringési sebességre. A B1077 ez idő alatt minden műveletet elvégzett, mely a tökéletes landolásához szükséges, amit 9 és fél perccel az indítását követően meg is tett, így teljesítve első, ám nem utolsó útját. A személyzet szállításáért felelős Endurance T+12 perckor vált le a feljebb említett fokozatról, így további útját a Nemzetközi Űrállomásra már önállóan fogja megtenni. Ahhoz, hogy az űrhajó elérje végcélját, több pályaemelő és megközelítő műveletre van szüksége. Természetesen a Crew Dragon lakói az odaút során már levehetik űrruhájukat, valamint többszöri étkezés és egy 8 órás kötelező alvási periódus is vár rájuk. A megérkezés holnap, azaz október 6-án várható, magyar idő szerint 22:57-kor. A sikeres dokkolásról szintén tájékoztatunk titeket cikk formájában, így érdemes lesz figyelemmel követni oldalunkat.

A Crew-5 „Zero-G” indikátora: Einstein. Forrás: SpaceX

Az indítás pillanata. Forrás: NASA

Élő közvetítésünk az indításról

Dark mode powered by Night Eye