A Crew Dragon Resilience készen áll a Polaris Dawn küldetést megelőző vákuumkamrás tesztre

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A Jared Isaacman által életre hívott Polaris-program első küldetése is egy újabb űrtörténelmi esemény lesz.

Tegnapi X-bejegyzésében erősítette meg a SpaceX, hogy a Crew Dragon Resilience űrhajó készen áll az utolsó vákuumkamrás tesztekre a legkorábban júniusban induló Polaris Dawn küldetés egyik főpróbájaként. Ennek megünneplésére a négytagú személyzet (Jared Isaacman, Scott Poteet, Sarah Gillis és Anna Menon) a felkészítésben résztvevő alkalmazottakkal egy közös fotóra álltak össze.

Fotó: SpaceX

A Polaris-program első, öt naposra tervezett misszióján olyanra fog sor kerülni, amire korábban eddig nem volt példa: egy kereskedelmi űrhajóból fognak végrehajtani űrsétát, ehhez pedig jelentősen át kellett alakítani az eddig két repülést (Crew-1 és Inspiration4) teljesítő Dragont. Az űrhajó ráadásul minden eddiginél magasabb pályára fog állni, mely a Van Allen sugárzási öv egyes részen is áthalad majd, aminek belső öve a Földtől 2000 és 5000 km közötti sávra terjed ki. A kutatásokban ezen keringési magasságnak az emberi szervezetet érő hatásokat is vizsgálják majd, de a küldetés leglátványosabb eleme egyértelműen az űrséta lesz.
Az eddigi legmagasabb Föld körüli pálya, amin űrhajósok keringtek, az 1966-os Gemini-11 küldetés során 1352 km-es magasságban volt.

A soron következő teszten a kabin nyomásának csökkentésével és növelésével szimulálják a várt űrbéli körülményeket, hogy a Dragon az első kereskedelmi űrséta alatt és után is az elvártak szerint teljesít-e. Emellett azt is tesztelik majd, hogy egyes anyagok elgázosodnak-e, ha a vákuum hatása érvényesül. 

A Polaris Dawn a SpaceX 5. olyan személyzetes küldetése lesz, melynek keretében civilek repülnek egy Crew Dragonnal. 

Az űrséta illusztrációja. Forrás: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye