A CRS-25 misszió keretében újabb tudományos kutatások érkeznek az ISS-re

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

A tervek szerint június 9-én indulhat az újabb utánpótlás szállítmány a Nemzetközi Űrállomásra. A CRS-25 jelzésű misszió során az ellátmány mellett újabb tudományos kutatások és technológiai bemutatók is érkeznek a ISS fedélzetére. A SpaceX számára ez lesz az 5. ilyen jellegű küldetés, amit a CRS2 szerződés keretében teljesít.

Mapping Earth’s dust – A földi por feltérképezése

Ennek során a NASA képalkotó spektroszkópiai technológiájának felhasználásával a Föld száraz területein található por ásványi összetételének mérését végzik el. A levegőbe kerülő ásványi por amellett, hogy jelentős távolságokat képes megtenni, hatással lehet a Föld éghajlatára, időjárására, növényzetére és egyéb dolgokra is. Példaként a napfényt elnyelő sötét ásványokat tartalmazó por felmelegíthet egy területet, míg a világos ásványi por lehűtheti azt. A szél által fújt por emellett hatással van a levegő minőségére és a felszínre is; például a hóolvadás sebességére és az óceánban élő fitoplanktonok egészségére is. A vizsgálat során egy éven keresztül gyűjtenek felvételeket, hogy térképeket készítsenek a Föld portermelő régióinak ásványi összetételéről. Egy ilyen térképezés elősegítheti az ásványi por emberi populációkra gyakorolt hatásainak megértését most és a jövőben egyaránt.

2022. január 14-én az erős szezonális szél Északnyugat-Afrikából port szállított a Kanári-szigetek fölé, ami a látótávolság csökkenését és a levegő minőségének romlását okozta. Forrás: NASA

Speedier immune system aging – Gyorsabb immunrendszeri öregedés

Az öregedés az immunválaszban bekövetkező változásokkal jár együtt. A súlytalanság olyan változásokat okoz az emberi immunsejtekben, amelyek hasonlítanak ehhez az állapothoz, de gyorsabban zajlanak, mint a földi öregedés tényleges folyamata. Az ISS National Lab által támogatott ún. Immunosenescence kísérlet ennek hatásait vizsgálja szövetchipek segítségével. A szövetchipek olyan kis méretű eszközök, amelyek emberi sejteket tartalmaznak, és lehetővé teszik a kutatók számára annak vizsgálatát, hogy ezek a sejtek hogyan reagálnak a stresszhatásokra, gyógyszerekre és a genetikai változásokra.

A szövetchipek előkészítése az Immunosenescence vizsgálathoz. Forrás: Sonja Schrepfer, Kaliforniai Egyetem

Sew me up, Scotty – Varrj össze, Scotty

Az ún. Suture In Space, az ESA (Európai Űrügynökség) tanulmánya, mely a varratok viselkedését és a sebgyógyulást vizsgálja az űrben. A kísérlet által szerzett információk segíthetnek a jövőbeli űrmissziókhoz alkalmas varróanyagokkal és technikákkal szemben támasztott követelmények meghatározásában.

A vizsgálat előkészítése során a kutatók új technikát fejlesztettek ki a szövettenyészetek túlélésének javítására és meghosszabbítására. A jövőbeli űrutazások során ez elősegítheti a sebgyógyulási és regenerációs folyamatokat, beleértve a vészhelyzetekre való reagálást is. A Földön szintén hasznosítható ez a technológia, hiszen segítheti a transzplantációval, a sejtregenerációval és a sebészeti technikákkal kapcsolatos laboratóriumi tanulmányokat.

A képen a Suture in Space egységében tenyésztett bőrminták láthatóak. Forrás: Firenzei Egyetem

Soil in space – Talaj az űrben

A Földön a mikroorganizmusok összetett közösségei látják el a kulcsfontosságú funkciókat a talajban. A NASA által támogatott DynaMoS kísérlet azt vizsgálja, hogy a súlytalanság hogyan befolyásolja a talajban található mikrobák anyagcseréjével kapcsolatos folyamatokat. A kísérlet elsősorban azokra a mikrobaközösségekre fókuszál, melyek lebontják a természetben sok helyen előforduló kitint.

A talajban fellelhető mikroorganizmusokkal kapcsolatos kutatások továbbá feltárhatják azt is, hogyan lehet ezeket a közösségeket optimalizálni a mezőgazdasági termelés támogatása érdekében.

Mintacsövek előkészítése a DynaMoS tanulmány számára. Minden egyes cső kitint és steril talajt tartalmaz, amelybe egy mikrobaközösséget oltottak be. Forrás: Pacific Northwest National Laboratory

Genes, no cells – Gének, sejtek nélkül

A sejtmentes technológia egy olyan platform, amely fehérjék előállítására szolgál, anélkül, hogy speciális berendezésekkel élő sejteket kellene tenyészteni. Az ISS National Lab által támogatott Genes in Space-9 demonstrálja a fehérjék sejtmentes előállítását súlytalanságban. Ez a technológia egyszerű, hordozható és olcsó eszközt jelenthet a különböző orvosi diagnosztikákhoz, a gyógyszerek és vakcinák igény szerinti előállításához.

A Genes in Space, egy évente megrendezett kutatási verseny 7-12. osztályos diákoknak, melynek során az űrállomáson elvégezhető DNS-kísérleteket kell megtervezniük.

Selin Kocalar, a Genes in Space-9 alapjául szolgáló kísérletet tervező diák előkészíti a mintákat az indításhoz. Forrás: Genes in Space

Better concrete – Jobb minőségű beton

Az ún. Biopolymer Research for In-Situ Capabilities kutatás során azt vizsgálják, hogy a súlytalanság hogyan befolyásolja egy szerves anyagból, valamint a helyszínen található anyagokból, például holdi vagy marsi porból készült betonalternatíva, név szerint a biopolimer talajkompozit (BPC) létrehozásának folyamatát. A BPC ezenfelül környezetbarát alternatívát is kínálhat a földi szerkezetek készítéséhez, így csökkentve a globális szén-dioxid-kibocsátást, mely a gyártás közben termelődik.

Ez a kutatás a NASA Student Payload Opportunity with Citizen Science (SPOCS) programjának része, amely lehetőséget biztosít a felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak arra, hogy létrehozzanak olyan kísérletet, amely a Nemzetközi Űrállomásra indul, majd ezt követően vissza is tér bolygónkra.

A kutatáshoz használt eszköz. A berendezés minden modulja két darab téglát készít, így összesen hat darab készül az űrben. Forrás: James Wall

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye