A CRS-27 küldetés kísérletei a Nemzetközi Űrállomásra

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

Elérkeztünk a 27. kereskedelmi teher- és utánpótlás-szállító küldetéshez, ami ellátmányt, valamint különféle kísérletekhez szükséges alapanyagokat és felszereléseket szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Jelen cikkünkben elsősorban a kísérletekre fókuszálunk, minden más fontos adatról küldetésprofilunkban olvashattok.

Szívvel kapcsolatos vizsgálatok

Elsőként említsük meg a Tissue Chips in Space névre hallgató projektet, mely a National Institutes of Health és az ISS National Lab együttműködésével jött létre. A program az utolsó két tanulmányát küldi az ISS-re, melyek a szívvel kapcsolatos vizsgálatokhoz szövetchipeket, azaz az emberi szervek funkcióit utánzó kis eszközöket használnak.

A Cardinal Heart 2.0, ami a Cardinal Heart vizsgálatra épül. Utóbbi tanulmány Dilip Thomas kutató szerint megerősítette azt a hipotézist, miszerint a súlytalanság hátrányosan befolyásolhatja a mesterséges szívizomszöveteket. „A második vizsgálat célja annak tesztelése, hogy a klinikailag elfogadott gyógyszerek enyhítik-e az első kísérlet során tapasztalt rendellenességeket.”

Az első Engineered Heart Tissues vizsgálat olyan változásokat keresett sejt- és szöveti szinten, melyek előre jelezhetik a szívbetegség kialakulását. A tanulmány második szakasza (Engineered Heart Tissues-2) arra keresi a választ, hogy az újfajta terápiák meggátolják-e ezen negatív hatásokat. A kutatás tehát segíthet a szív- és érrendszeri kockázatok előrejelzésében és megelőzésében. Továbbá mivel a szív- és érrendszer súlytalanságra adott válaszai hasonlítanak a földi életkorral összefüggő betegségekhez, ezek a vizsgálatok segíthetnek a földi szívbetegség kockázatának kitett betegeknek is.

Szövetchip. Forrás: ISS National Lab
A Cardinal Heart 2.0 vizsgálatban használt organoidok. Forrás: Stanford University
Diákinnováció a stabil képekért

A High School Students United with NASA to Create Hardware program, vagy röviden HUNCH lehetővé teszi a diákok számára, hogy termékeket gyártsanak az ügynökség számára, miközben mérnöki, matematikai és egyéb ismereteket alkalmaznak. A projekt során olyan platformot (HUNCH Ball Clamp Monopod) tesztelnek, amely stabilan tartja a kamerákat, miközben különféle célpontokat követnek a Föld felszínén, vagy képeket és videókat készítenek az űrállomáson belül.

Az eszköz segítségével az ISS kapaszkodóihoz lehet rögzíteni a kamerákat, ami megkönnyítheti és felgyorsíthatja a fényképezési műveleteket a személyzet számára.

Monopodok útra készen. Forrás: HUNCH
A biofilmek elűzése

Az ESA (Európai Űrügynökség) folyamatban lévő tanulmánya, az ún. Biofilms a mikroorganizmusok biofilmnek nevezett csoportosulásainak kialakulását vizsgálja, és különböző fémfelületek antimikrobiális tulajdonságait teszteli az űrrepülés során. A kísérlet három szakaszból áll, amelyek során három különböző baktériumfajt tesztelnek három különböző típusú fémfelületen, antimikrobiális tulajdonságokkal és anélkül.

Ez a vizsgálat elősegítheti annak megértését, hogyan alakulnak ki biofilmek különböző gravitációs körülmények között, és támogathatja olyan anyagok kifejlesztését is, amelyek minimalizálják a mikrobiális szennyeződést az űrhajók belsejében. Az antimikrobiális felületek ezenfelül a Földön is alkalmazhatók olyan helyeken, mint például a kórházak, vagy a közintézmények.

Ez a pásztázó elektronmikroszkópos felvétel egy biofilmet mutat, amelyet úgy színeztek, hogy a Staphylococcus capitis sejtjeit (kerek narancssárga gombok) jelenítse meg. Forrás: DLR
Élet az űrben

A JAXA (Japán Űrügynökség) Tanpopo-5 nevű tanulmánya a sugárzásnak ellenálló mikrobák, mohaspórák és biokémiai vegyületek, köztük aminosavak űrbeli expozíciójára adott reakcióit vizsgálja. A program négy korábbi kísérletet követ, melyekben arra keresték a választ, hogy az organizmusok hogyan reagálnak az űrbéli sugárzásra.

Ezek a kutatások olyan stratégiákhoz szolgáltathatnak információkat, amikkel más bolygókat meg lehetne védeni az ember által okozta szennyeződésektől, és amelyekkel a más planétákról származó minták biztonságosan visszajuttathatók a Földre. A kísérlet továbbá betekintést nyújthat abba, hogy a földi élet fennmaradhat-e az űrben, és segíthet a tudósoknak megérteni azokat a kulcsfontosságú összetevőket, melyek elindították az életet bolygónkon.

A Tanpopo-4 vizsgálathoz használt hardver. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye