A Curiosity megfigyelte a marsi naplementét

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A több mint 10 éve a Mars felszínén tevékenykedő rover egy csodálatos naplementét örökített meg egy új, felhőkkel kapcsolatos kampány részeként.

A Curiosity marsjáró a múlt hónapban egy olyan naplementét örökített meg, amely kiemelkedett az eddigiek közül, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy a Vörös Bolygón ilyen tisztán lehetett látni a napsugarakat.

Ahogy a Nap február 2-án leereszkedett a horizont mögé, annak fénysugarai megvilágítottak egy felhőtömböt. Az esemény előidézőit krepuszkuláris sugaraknak is nevezik, mely légköroptikai jelenség elsősorban  napkelte vagy naplemente idején látható.

Az említett felvételt a  Curiosity legújabb, szürkületi felhőkkel kapcsolatos tanulmánya során rögzítette, amely a 2021-es, éjszakai felhőkről szóló megfigyeléseire épül. Míg a legtöbb marsi felhő legfeljebb 60 kilométeres magasságban található, és főként vízjégből áll, a friss felvételeken látható felhők magasabban helyezkednek el, ahol kifejezetten hideg van. Mindez arra utal, hogy utóbbiak már szárazjégből tevődnek össze.

A 2021-es felmérések során inkább a marsjáró fekete-fehér navigációs kamerái voltak főszerepben, melyek részletesebb képet adtak a felhő szerkezetéről. A mostani kutatás azonban, ami januárban kezdődött és március közepén fejeződik be, gyakrabban támaszkodik a rover színes Mastcam kamerájára, amely segít a tudósoknak megállapítani, miként változnak a felhőkben található részecskék.

A misszió 3730. marsi napján készült felvétel. Forrás: NASA/JPL

A fentebbi kép mellett a Curiosity január 27-én egy toll formájú, színes felhőcsoportot is rögzített. Amikor a napfény megvilágítja őket, bizonyos típusú felhők szivárványszerű megjelenést, úgynevezett irizációt képesek létrehozni.

A rover mindkét felvételt panorámakép formájában dokumentálta, amelyeket 28, a Földre küldött képből illesztették össze.

A küldetés 3724. marsi napján készült felvétel. Forrás: NASA/JPL
Dark mode powered by Night Eye