A Curiosity megörökített egy marsi napot

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

November 8-án, azaz a misszió 4002. marsi napján (sol) a Curiosity két felvétellel is megajándékozta a kutatókat, és ezáltal minket is. A rover a dokumentálás során mint láthatjuk mozdulatlan volt, hiszen épp néhány hetes „szabadságát” töltötte a Mars Nap mögé kerülése miatt. Utóbbi ugyanis azt eredményezte, hogy a kommunikáció kissé nehézkessé vált, de természetesen ez nem jelentette azt, hogy teljes mértékben munka nélkül maradt a marsjáró.

A fentebb említett videók rögzítésére irányuló utasítások az utolsó parancscsomag részét képezték, és amihez a fekete-fehér Hazcams (Hazard-Avoidance Cameras) kamerákat hívta segítségül a Curiosity. Érdekesség, hogy ezek a berendezések szolgálnak továbbá arra is, hogy észrevegyék azokat a sziklákat, lejtőket és egyéb veszélyeket, amelyeken az áthaladás kockázatos lehet. Mivel erre a kényszerpihenő miatt nem került sor, a csapat 12 órán át tartó pillanatfelvételeket kért a műszerektől, melyek az időjárással kapcsolatos érdekességekkel szolgálhatnak; felhők, vagy a tájon keresztül suhanó porördögök.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Mint megfigyelhető, semmi ilyesmire nem került sor, ám a 25 képkockából álló videópár remekül demonstrálja az idő múlását. A helyi idő szerint 5:30-tól 17:30-ig terjedő felvételeken remekül kivehető a Curiosity sziluettje, vagyis árnyéka, miközben folyamatosan változik a napszak. Az első videót az elülső (délkeleti irányba néző) Hazcam felvételeiből állították össze, a másodikon pedig a hátsó Hazcam északnyugati nézete látható. Utóbbinál, a 17. képkockán megfigyelhető egy kis fekete pont, ami a kamera érzékelőjét érő kozmikus sugárzásból származik. A képek pöttyös megjelenése pedig – amely különösen a második videón látszik -, a lencséken megtelepedő marsi pornak köszönhető.

Dark mode powered by Night Eye