A Curiosity megörökített egy marsi napot

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

November 8-án, azaz a misszió 4002. marsi napján (sol) a Curiosity két felvétellel is megajándékozta a kutatókat, és ezáltal minket is. A rover a dokumentálás során mint láthatjuk mozdulatlan volt, hiszen épp néhány hetes „szabadságát” töltötte a Mars Nap mögé kerülése miatt. Utóbbi ugyanis azt eredményezte, hogy a kommunikáció kissé nehézkessé vált, de természetesen ez nem jelentette azt, hogy teljes mértékben munka nélkül maradt a marsjáró.

A fentebb említett videók rögzítésére irányuló utasítások az utolsó parancscsomag részét képezték, és amihez a fekete-fehér Hazcams (Hazard-Avoidance Cameras) kamerákat hívta segítségül a Curiosity. Érdekesség, hogy ezek a berendezések szolgálnak továbbá arra is, hogy észrevegyék azokat a sziklákat, lejtőket és egyéb veszélyeket, amelyeken az áthaladás kockázatos lehet. Mivel erre a kényszerpihenő miatt nem került sor, a csapat 12 órán át tartó pillanatfelvételeket kért a műszerektől, melyek az időjárással kapcsolatos érdekességekkel szolgálhatnak; felhők, vagy a tájon keresztül suhanó porördögök.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Mint megfigyelhető, semmi ilyesmire nem került sor, ám a 25 képkockából álló videópár remekül demonstrálja az idő múlását. A helyi idő szerint 5:30-tól 17:30-ig terjedő felvételeken remekül kivehető a Curiosity sziluettje, vagyis árnyéka, miközben folyamatosan változik a napszak. Az első videót az elülső (délkeleti irányba néző) Hazcam felvételeiből állították össze, a másodikon pedig a hátsó Hazcam északnyugati nézete látható. Utóbbinál, a 17. képkockán megfigyelhető egy kis fekete pont, ami a kamera érzékelőjét érő kozmikus sugárzásból származik. A képek pöttyös megjelenése pedig – amely különösen a második videón látszik -, a lencséken megtelepedő marsi pornak köszönhető.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye