A Cygnus NG-16 elhagyta a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

A Cygnus NG-16 a Nemzetközi Űrállomáson eltöltött 100 nap után a Canadarm2 segítségével ledokkolt az ISS Unity moduljáról. Miután a robotkar a megfelelő pozícióba ért, magyar idő szerint 17 óra előtt 10 perccel megkapta a zöld jelzést az elengedésre, majd pontban 17 órakor útjára bocsájtották a teherűrhajót, hogy december 15-én a Föld légkörében megsemmisülve befejezze küldetését. A folyamatot az ESA űrhajósa Matthias Maurer felügyelte, de a műveletet a földi irányítás hajtotta végre. A teherűrhajó magával viszi az ISS-en időközben összegyűlt hulladékot, amely szintén megsemmisül a légkörbe éréskor.

A Cygnus a visszatérés előtt még 25 napig kering a Föld körül, melynek oka valószínűleg az, hogy további információkat szerezzenek Földünk környezetéről. Ezt támasztja alá az is, hogy még a légkörbe éréskor is adatokat gyűjt az úgynevezett KREPE (Kentucky Re-Entry Probe Experiment) segítségével, mely termikus adatokat mér a hőpajzs különböző mélységében elhelyezett érzékelőkkel. Ennek célja a jövőbeli hatékonyabb hővédelmi rendszerek előállítása.

A Cygnus teherűrhajó és az azt tartó Canadarm2 robotkar a ledokkolás után, az elengedés előtt. Kép forrása: Anton Skaplerov

Dark mode powered by Night Eye