A Cygnus NG-16 elhagyta a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A Cygnus NG-16 a Nemzetközi Űrállomáson eltöltött 100 nap után a Canadarm2 segítségével ledokkolt az ISS Unity moduljáról. Miután a robotkar a megfelelő pozícióba ért, magyar idő szerint 17 óra előtt 10 perccel megkapta a zöld jelzést az elengedésre, majd pontban 17 órakor útjára bocsájtották a teherűrhajót, hogy december 15-én a Föld légkörében megsemmisülve befejezze küldetését. A folyamatot az ESA űrhajósa Matthias Maurer felügyelte, de a műveletet a földi irányítás hajtotta végre. A teherűrhajó magával viszi az ISS-en időközben összegyűlt hulladékot, amely szintén megsemmisül a légkörbe éréskor.

A Cygnus a visszatérés előtt még 25 napig kering a Föld körül, melynek oka valószínűleg az, hogy további információkat szerezzenek Földünk környezetéről. Ezt támasztja alá az is, hogy még a légkörbe éréskor is adatokat gyűjt az úgynevezett KREPE (Kentucky Re-Entry Probe Experiment) segítségével, mely termikus adatokat mér a hőpajzs különböző mélységében elhelyezett érzékelőkkel. Ennek célja a jövőbeli hatékonyabb hővédelmi rendszerek előállítása.

A Cygnus teherűrhajó és az azt tartó Canadarm2 robotkar a ledokkolás után, az elengedés előtt. Kép forrása: Anton Skaplerov

Dark mode powered by Night Eye