A Cygnus NG-16 elhagyta a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

A Cygnus NG-16 a Nemzetközi Űrállomáson eltöltött 100 nap után a Canadarm2 segítségével ledokkolt az ISS Unity moduljáról. Miután a robotkar a megfelelő pozícióba ért, magyar idő szerint 17 óra előtt 10 perccel megkapta a zöld jelzést az elengedésre, majd pontban 17 órakor útjára bocsájtották a teherűrhajót, hogy december 15-én a Föld légkörében megsemmisülve befejezze küldetését. A folyamatot az ESA űrhajósa Matthias Maurer felügyelte, de a műveletet a földi irányítás hajtotta végre. A teherűrhajó magával viszi az ISS-en időközben összegyűlt hulladékot, amely szintén megsemmisül a légkörbe éréskor.

A Cygnus a visszatérés előtt még 25 napig kering a Föld körül, melynek oka valószínűleg az, hogy további információkat szerezzenek Földünk környezetéről. Ezt támasztja alá az is, hogy még a légkörbe éréskor is adatokat gyűjt az úgynevezett KREPE (Kentucky Re-Entry Probe Experiment) segítségével, mely termikus adatokat mér a hőpajzs különböző mélységében elhelyezett érzékelőkkel. Ennek célja a jövőbeli hatékonyabb hővédelmi rendszerek előállítása.

A Cygnus teherűrhajó és az azt tartó Canadarm2 robotkar a ledokkolás után, az elengedés előtt. Kép forrása: Anton Skaplerov

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye