A Cygnus NG-18 teherűrhajó is elhagyta a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Megnövekedett a Zvezda modul légszivárgása

A modulból már korábban is szökött a levegő, azonban...

A nemrégiben ledokkolt CRS-27 Cargo Dragon után a 2022-ben indított Cygnus NG-18 „Sally Ride” teherűrhajó is lecsatlakozott a Nemzetközi Űrállomásról magyar idő szerint 13:22-kor.

A földi repülésirányítók a művelet kezdéseként parancsokat küldtek az űrállomás Canadarm2 robotkarjának, hogy leválassza a Cygnust, és ezzel egyidejűleg az elengedéshez szükséges pozícióba manőverezze az űrhajót. A folyamatot, és a rendszereket az Egyesült Arab Emírségek (UAE) űrhajósa, Sultan Al-Nejadi felügyelte.

A Cygnus természetesen nem üresen távozott. Rakterébe összegyűjtötték az állomásról származó szemetet, mely az űrhajóval együtt el fog égni a Föld légkörében.

A magyarul Hattyú névre hallgató űreszköz november 10-én érkezett meg az ISS-hez kissé szárnyaszegetten, hiszen két kör alakú napelemtáblájából csak az egyik nyílt ki megfelelően. Miután ennek ellenére a teherűrhajó sikeresen eljutott az űrállomásig, Nicole Mann és Josh Cassada sikeresen el is kapták a Canadarm2 robotkar segítségével, és csatlakoztatták a Unity modul nadír (Föld felé néző) dokkolóportjához. Küldetésével kb. 3 és fél tonnányi ellátmányt, tudományos vizsgálatokhoz szükséges felszerelést, hardvereket, és egyéb rakományt juttatott el a személyzet számára.

Dark mode powered by Night Eye