A Cygnus NG-18 teherűrhajó is elhagyta a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A nemrégiben ledokkolt CRS-27 Cargo Dragon után a 2022-ben indított Cygnus NG-18 „Sally Ride” teherűrhajó is lecsatlakozott a Nemzetközi Űrállomásról magyar idő szerint 13:22-kor.

A földi repülésirányítók a művelet kezdéseként parancsokat küldtek az űrállomás Canadarm2 robotkarjának, hogy leválassza a Cygnust, és ezzel egyidejűleg az elengedéshez szükséges pozícióba manőverezze az űrhajót. A folyamatot, és a rendszereket az Egyesült Arab Emírségek (UAE) űrhajósa, Sultan Al-Nejadi felügyelte.

A Cygnus természetesen nem üresen távozott. Rakterébe összegyűjtötték az állomásról származó szemetet, mely az űrhajóval együtt el fog égni a Föld légkörében.

A magyarul Hattyú névre hallgató űreszköz november 10-én érkezett meg az ISS-hez kissé szárnyaszegetten, hiszen két kör alakú napelemtáblájából csak az egyik nyílt ki megfelelően. Miután ennek ellenére a teherűrhajó sikeresen eljutott az űrállomásig, Nicole Mann és Josh Cassada sikeresen el is kapták a Canadarm2 robotkar segítségével, és csatlakoztatták a Unity modul nadír (Föld felé néző) dokkolóportjához. Küldetésével kb. 3 és fél tonnányi ellátmányt, tudományos vizsgálatokhoz szükséges felszerelést, hardvereket, és egyéb rakományt juttatott el a személyzet számára.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye