A Cygnus NG-18 teherűrhajó is elhagyta a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A nemrégiben ledokkolt CRS-27 Cargo Dragon után a 2022-ben indított Cygnus NG-18 „Sally Ride” teherűrhajó is lecsatlakozott a Nemzetközi Űrállomásról magyar idő szerint 13:22-kor.

A földi repülésirányítók a művelet kezdéseként parancsokat küldtek az űrállomás Canadarm2 robotkarjának, hogy leválassza a Cygnust, és ezzel egyidejűleg az elengedéshez szükséges pozícióba manőverezze az űrhajót. A folyamatot, és a rendszereket az Egyesült Arab Emírségek (UAE) űrhajósa, Sultan Al-Nejadi felügyelte.

A Cygnus természetesen nem üresen távozott. Rakterébe összegyűjtötték az állomásról származó szemetet, mely az űrhajóval együtt el fog égni a Föld légkörében.

A magyarul Hattyú névre hallgató űreszköz november 10-én érkezett meg az ISS-hez kissé szárnyaszegetten, hiszen két kör alakú napelemtáblájából csak az egyik nyílt ki megfelelően. Miután ennek ellenére a teherűrhajó sikeresen eljutott az űrállomásig, Nicole Mann és Josh Cassada sikeresen el is kapták a Canadarm2 robotkar segítségével, és csatlakoztatták a Unity modul nadír (Föld felé néző) dokkolóportjához. Küldetésével kb. 3 és fél tonnányi ellátmányt, tudományos vizsgálatokhoz szükséges felszerelést, hardvereket, és egyéb rakományt juttatott el a személyzet számára.

Dark mode powered by Night Eye