A Cygnus teherűrhajó hamarosan elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

Videó: SpaceX Starship evolúció

Egy átfogó videóban mutatjuk be részletesen, honnan is indult...

A Szojuz MSz-22 március 28-án tér vissza a Földre

A sérült Szojuz űrhajó a terveknek megfelelően űrhajósok nélkül...

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

A Northrop Grumman Cygnus (NG-16) teherűrhajója a tervek szerint november 20-án fog ledokkolni a Nemzetközi Űrállomás Unity moduljáról. Az űrhajó augusztus 12-én érkezett meg az ISS-re közel 3700 kg ellátmánnyal, tudományos kísérlettel, és egyéb hasznos rakománnyal. A küldetésről bővebben itt olvashattok.

Mivel a Cygnus nem képes magától a leválásra, a földi repülésirányítók a Canadarm2 robotkar segítségével fogják elvégezni ezt a feladatot. A kar miután a megfelelő pozícióba manőverezte az űrhajót, magyar idő szerint 17:00-kor elengedi azt. A teljes folyamatot Matthias Maurer fogja felügyelni. Az indulást követően a Cygnus belsejében elhelyezett műszerek méréseket fognak végezni az ún. Kentucky Re-Entry Probe Experiment (KREPE) keretein belül. A KREPE kapszulák a légkörbe való visszatérés során a hőpajzs különböző mélységében elhelyezett érzékelőktől termikus adatokat gyűjtenek. Ezeket az információkat műholdas hálózaton keresztül továbbítják, hogy a jövőben hatékonyabb hővédelmi rendszerek előállítását tegyék lehetővé.

A Cygnus várhatóan december 15-én fog belépni a Föld légkörébe, ahol a Nemzetközi Űrállomásról származó hulladékkal együtt elég.

A Cygnus teherűrhajó. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye