A Cygnus teherűrhajó hamarosan elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A nap képe #1479 – Euclid űrtávcső felvételek

Az Euclid űrtávcső első, tudományos eredményeket szolgáltató felvételei. Az...

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

A Northrop Grumman Cygnus (NG-16) teherűrhajója a tervek szerint november 20-án fog ledokkolni a Nemzetközi Űrállomás Unity moduljáról. Az űrhajó augusztus 12-én érkezett meg az ISS-re közel 3700 kg ellátmánnyal, tudományos kísérlettel, és egyéb hasznos rakománnyal. A küldetésről bővebben itt olvashattok.

Mivel a Cygnus nem képes magától a leválásra, a földi repülésirányítók a Canadarm2 robotkar segítségével fogják elvégezni ezt a feladatot. A kar miután a megfelelő pozícióba manőverezte az űrhajót, magyar idő szerint 17:00-kor elengedi azt. A teljes folyamatot Matthias Maurer fogja felügyelni. Az indulást követően a Cygnus belsejében elhelyezett műszerek méréseket fognak végezni az ún. Kentucky Re-Entry Probe Experiment (KREPE) keretein belül. A KREPE kapszulák a légkörbe való visszatérés során a hőpajzs különböző mélységében elhelyezett érzékelőktől termikus adatokat gyűjtenek. Ezeket az információkat műholdas hálózaton keresztül továbbítják, hogy a jövőben hatékonyabb hővédelmi rendszerek előállítását tegyék lehetővé.

A Cygnus várhatóan december 15-én fog belépni a Föld légkörébe, ahol a Nemzetközi Űrállomásról származó hulladékkal együtt elég.

A Cygnus teherűrhajó. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye