A Cygnus teherűrhajó hamarosan elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

Kapcsolódó

A 260. Falcon-9 küldetést jelentette a mai Starlink 7-3

Úgy kezdte a SpaceX ezt a hetet, ahol tegnap...

Földünk az űrből: A megperzselt Rodosz

A Kopernikusz program Sentinel-1 műholdjának felvétele elénk tárja az...

A nap képe #1238 – Lítiumbányászat

Lítiumbányászati tevékenység Észak-Argentínában, melyet megörökítettek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

Földet ért a Bennu kisbolygóból származó minta

Frissítés 18:19: Miután a mentőcsapatok megfelelően előkészítették a kapszulát...

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A Northrop Grumman Cygnus (NG-16) teherűrhajója a tervek szerint november 20-án fog ledokkolni a Nemzetközi Űrállomás Unity moduljáról. Az űrhajó augusztus 12-én érkezett meg az ISS-re közel 3700 kg ellátmánnyal, tudományos kísérlettel, és egyéb hasznos rakománnyal. A küldetésről bővebben itt olvashattok.

Mivel a Cygnus nem képes magától a leválásra, a földi repülésirányítók a Canadarm2 robotkar segítségével fogják elvégezni ezt a feladatot. A kar miután a megfelelő pozícióba manőverezte az űrhajót, magyar idő szerint 17:00-kor elengedi azt. A teljes folyamatot Matthias Maurer fogja felügyelni. Az indulást követően a Cygnus belsejében elhelyezett műszerek méréseket fognak végezni az ún. Kentucky Re-Entry Probe Experiment (KREPE) keretein belül. A KREPE kapszulák a légkörbe való visszatérés során a hőpajzs különböző mélységében elhelyezett érzékelőktől termikus adatokat gyűjtenek. Ezeket az információkat műholdas hálózaton keresztül továbbítják, hogy a jövőben hatékonyabb hővédelmi rendszerek előállítását tegyék lehetővé.

A Cygnus várhatóan december 15-én fog belépni a Föld légkörébe, ahol a Nemzetközi Űrállomásról származó hulladékkal együtt elég.

A Cygnus teherűrhajó. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye