A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Kapcsolódó

CNSA | Sencsou-16 küldetésprofil

A Sencsou-program tizenegyedik személyzettel ellátott küldetésére kerülhet sor a...

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a már már menetrendet szerűen közlekedő Falcon-9 újabb műholdakat juttatott az űrbe. A misszióban érintett első fokozat az a B1067 volt, mely többek között a Crew-3 és a Crew-4 személyzetét, valamint két teherszállító küldetést, a CRS-22-t, és a CRS-25-öt segítette eljutni a Nemzetközi Űrállomásra.

A start helyszíne ezúttal nem az SLC-4E volt, ami az előző kettő, márciusi Starlink misszióknak adott otthont, hanem a floridai SLC-40. A korábban LC-40 néven futó indítóállásról 1965 és 2005 között főként katonai műholdak indultak Titan III és Titan IV hordozók fedélzetén, majd 2007 után került a SpaceX-hez, mint bérlemény. Maga az elemelkedés magyar idő szerint 16:43-kor következett be, ekkor indultak be a finomított rakétakerozint és cseppfolyósított oxigént égető Falcon-9 hajtóművei, melyek magasba emelték a veteránnak számító rakétát. Ezen folyamat miután hiba nélkül lezajlott, következett a szeparáció, tehát az első és második fokozat különválása. Az első fokozat így megkezdte hazaútját az „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra, a második fokozat pedig tovább gyorsította a Starlink 5-5 jelű misszió 56 db űreszközét. Az F9 megbízhatóságának köszönhetően mindkét folyamat sikerrel zárult, így újabb landolást tudhat maga mögött a B1067, valamint a konstelláció is további műholdakkal bővült.

A SpaceX számai eddig így festenek: 20 küldetés 2023-ban, összességében pedig 224 db. Falcon-9 hordozójuk eddig 214 repülést teljesített, melyből 19-et az idei éven. Márciusra további egy Starlink küldetés van tervben, ami az eddigi tervek szerint szintén az SLC-40-ről indul majd.

Forrás: @JennyHPhoto

Dark mode powered by Night Eye