A Falcon-9 B1069-9 juttatta az űrbe a Starlink 6-9 műholdjait

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Ez már a harmadik házon belüli küldetése volt a SpaceX-nek ezen a héten.

Ahogy a címből kiderült, érdekes együttállás jellemezte a mai Starlink indítást, ami a héten már a harmadik, idén pedig kereken a 30. saját felbocsátása volt a SpaceX-nek. Komoly tempóban épül már a második generációs műhold-konstelláció is, ezúttal a 6-9 jelű küldetés végrehajtására került sor. Szándékosan vagy nem, de ezek a számok a Falcon-9-nél is több szempontból előfordultak, hiszen a B1069 jelű első fokozat 9. útja kezdődött meg magyar idő szerint 7:17-kor, ismét az SLC-40 indítóállásról a Cape Canaveral Űrhaderőbázisról. Ez az időpont egyúttal azt is jelentette, hogy a SpaceX ismét megdöntött egy saját rekordot az ugyanarról az indítóállásról végrehajtott két indítás között eltelt legkevesebb eltelt idő tekintetében: a korábbi 5 nap, 3 óra, 38 perces rekordot fatagták le 4 nap, 2 óra és 36 percre.

A rakéta emelkedését és az első fokozat visszatérését ezúttal sem zavarta meg műszaki probléma, a Just Read The Instructions drónhajó ismét „fogadhatta” a visszatérő hordozót, mely a mostani kilencedik sikert követően már a „tízesek” klubjához csatlakozik a legközelebbi bevetésével. További érdekesség, hogy a SpaceX drónhajó flottájának mindhárom tagja részt vett egy küldetésen a hét folyamán. 
A második fokozat sem vallott kudarcot, és a 22 darab Starlink v2 Mini műholdat a kijelölt 284×292 km-es, 43° hajlásszögű pályára állította.

A SpaceX alig több mint 10 nap alatt már 4 felbocsátást hajtott végre, és a következő hetek sem ígérkeznek lazábbnak, jelenleg ugyanis még 12 küldetés van tervben augusztusra, melyek közül a legfontosabb a 25-én induló Crew-7 misszió lesz.

Fotó: Michael Seeley (@Mike_Seeley)
Dark mode powered by Night Eye