A Falcon-9 B1069-9 juttatta az űrbe a Starlink 6-9 műholdjait

Kapcsolódó

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

Ez már a harmadik házon belüli küldetése volt a SpaceX-nek ezen a héten.

Ahogy a címből kiderült, érdekes együttállás jellemezte a mai Starlink indítást, ami a héten már a harmadik, idén pedig kereken a 30. saját felbocsátása volt a SpaceX-nek. Komoly tempóban épül már a második generációs műhold-konstelláció is, ezúttal a 6-9 jelű küldetés végrehajtására került sor. Szándékosan vagy nem, de ezek a számok a Falcon-9-nél is több szempontból előfordultak, hiszen a B1069 jelű első fokozat 9. útja kezdődött meg magyar idő szerint 7:17-kor, ismét az SLC-40 indítóállásról a Cape Canaveral Űrhaderőbázisról. Ez az időpont egyúttal azt is jelentette, hogy a SpaceX ismét megdöntött egy saját rekordot az ugyanarról az indítóállásról végrehajtott két indítás között eltelt legkevesebb eltelt idő tekintetében: a korábbi 5 nap, 3 óra, 38 perces rekordot fatagták le 4 nap, 2 óra és 36 percre.

A rakéta emelkedését és az első fokozat visszatérését ezúttal sem zavarta meg műszaki probléma, a Just Read The Instructions drónhajó ismét „fogadhatta” a visszatérő hordozót, mely a mostani kilencedik sikert követően már a „tízesek” klubjához csatlakozik a legközelebbi bevetésével. További érdekesség, hogy a SpaceX drónhajó flottájának mindhárom tagja részt vett egy küldetésen a hét folyamán. 
A második fokozat sem vallott kudarcot, és a 22 darab Starlink v2 Mini műholdat a kijelölt 284×292 km-es, 43° hajlásszögű pályára állította.

A SpaceX alig több mint 10 nap alatt már 4 felbocsátást hajtott végre, és a következő hetek sem ígérkeznek lazábbnak, jelenleg ugyanis még 12 küldetés van tervben augusztusra, melyek közül a legfontosabb a 25-én induló Crew-7 misszió lesz.

Fotó: Michael Seeley (@Mike_Seeley)
Dark mode powered by Night Eye