A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Kapcsolódó

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

Így fest a Mars horizontja az Odyssey űrszonda szemével

A NASA Odyssey űreszköze, mely 22 éve vizsgálódik a...

A nap képe #1302 – Akár egy marsi landolás

Mintha egy marsi landolásnak lennénk szemtanúi ezen az 1989-es...

2025-ben mutatkozhat be az új RL10 hajtómű

Még a tavalyi év utolsó napjaiban számoltunk be arról,...

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat sorozatos végrehajtásukkal, a számok együttállása kicsit érdekesebbé teszi ezeket az egyébként óramű pontossággal végrehajtott felbocsátásokat. Így történt ez a SpaceX idei 69. küldetésén is, mivel ahogy a címben is szerepel, épp a B1069 jelű Falcon-9-et jelölték ki erre a misszióra.

A múlt vasárnapi Starlink 6-18 után ismét a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása adta a helyszínt a 6-19 küldetésnek, tehát továbbra is elmondható, hogy 4-5 naponta hajt végre innen indítást a cég. A mostani, szintén házon belüli Starlink küldetés zsinórban a nyolcadik volt, ezt a sorozatot valószínűleg a jövő csütörtöki Psyche misszió fogja megszakítani.
A Falcon magyar idő szerint hajnali 4 órakor kezdte meg útját 22 v2 Mini műholddal, és juttatta is őket a kijelölt alacsony Föld körüli pályára. Az A Shortfall of Gravitas drónhajó fogadhatta a precíz manőversorral visszatérő első fokozatot, tovább növelve a sikeres landolások számát is.

A SpaceX tehát az idei 69., összességében a 273. küldetését is teljesítette, a Falcon-9 flotta valamely tagjának pedig a 261. repülése volt a mai. Ráadásul ismét egy rekorddöntésre is sor került: ez volt a hónap 10. küldetése, ami minden eddiginél több a cég történetében. Igaz, ebből 8 Starlinkhez köthető volt, de ez semmit nem von le az elképesztő statisztikából, amellett, hogy a SpaceX továbbra is jó úton halad az idénre kitűzött 100 felbocsátás felé. Ami a műholdak számát illeti, pontosan 5200 darabot indítottak eddig, ebből 4845 kering Föld körüli pályán és 4815 üzemel is.

Fotó: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye