A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat sorozatos végrehajtásukkal, a számok együttállása kicsit érdekesebbé teszi ezeket az egyébként óramű pontossággal végrehajtott felbocsátásokat. Így történt ez a SpaceX idei 69. küldetésén is, mivel ahogy a címben is szerepel, épp a B1069 jelű Falcon-9-et jelölték ki erre a misszióra.

A múlt vasárnapi Starlink 6-18 után ismét a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 startállása adta a helyszínt a 6-19 küldetésnek, tehát továbbra is elmondható, hogy 4-5 naponta hajt végre innen indítást a cég. A mostani, szintén házon belüli Starlink küldetés zsinórban a nyolcadik volt, ezt a sorozatot valószínűleg a jövő csütörtöki Psyche misszió fogja megszakítani.
A Falcon magyar idő szerint hajnali 4 órakor kezdte meg útját 22 v2 Mini műholddal, és juttatta is őket a kijelölt alacsony Föld körüli pályára. Az A Shortfall of Gravitas drónhajó fogadhatta a precíz manőversorral visszatérő első fokozatot, tovább növelve a sikeres landolások számát is.

A SpaceX tehát az idei 69., összességében a 273. küldetését is teljesítette, a Falcon-9 flotta valamely tagjának pedig a 261. repülése volt a mai. Ráadásul ismét egy rekorddöntésre is sor került: ez volt a hónap 10. küldetése, ami minden eddiginél több a cég történetében. Igaz, ebből 8 Starlinkhez köthető volt, de ez semmit nem von le az elképesztő statisztikából, amellett, hogy a SpaceX továbbra is jó úton halad az idénre kitűzött 100 felbocsátás felé. Ami a műholdak számát illeti, pontosan 5200 darabot indítottak eddig, ebből 4845 kering Föld körüli pályán és 4815 üzemel is.

Fotó: SpaceX
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye