A hét második és egyben utolsó indítását is a SpaceX hajtotta végre

Kapcsolódó

A nap képe #1131 – CRS-28 Dragon

A CRS-28 misszió Cargo Dragonja megközelíti a Nemzetközi Űrállomást,...

A CRS-28 küldetés egy hekkelhető műholdat is szállított

A pár napja induló, és megérkező CRS-28 Cargo Dragon...

Ma délután kezdetét veszi az idei hetedik űrséta

Stephen Bowen és Woody Hoburg ma délután, magyar idő...

Rövid hir: Idén másodjára repült a kínai Kuajcsou-1A rakéta

A legutóbbi március 22-i indítása után újra egy Kuajcsou-1A...

A nap képe #1130 – Phoenix leszállóegység

A NASA Phoenix leszállóegységének ezen képe több mint 500...

Újabb v1.5 verziójú Starlink-csoport állt sikeresen pályára, amikkel együtt már több mint 4000 egység kering a Föld körül.

A hétfő éjjeli Falcon Heavy küldetés után ma délelőtt ismét a „hagyományos” Falcon-9 rakétáé volt a főszerep, ugyanis a SpaceX egy újabb saját Starlink-küldetést, számozása szerint az 5-6 missziót hajtott végre. A B1069 jelű hordozó hetedik útjára indult 56 darab Starlink v1.5 műholddal, melyek a Falcon-9 újrahasználható konfigurációja alapján majdnem a maximálist terhelést jelentik a körülbelüli 17 tonnás össztömegükkel. A küldetés jelzéséből következően az ötödik műholdréteg bővítése volt ezúttal a cél, ami 560 km-es keringési pályát jelent.
A rakéta a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról emelkedett el magyar idő szerint 9:31-kor és kezdte meg útját dél-keleti irányban, majd a már megszokott módon zajlottak le az emelkedés és az első fokozat visszatérési fázisai. Utóbbi művelet lebonyolításához az „A Shortfall of Gravitas” drónhajó várakozott nagyjából 630 km-re a floridai partoktól az Atlanti-óceánon, mellyel kapcsolatban elmondható, hogy a rakétafokozat ezúttal sem tévesztett célt: hetedik alkalommal is hibátlanul teljesítette feladatát. A második fokozat egy 298×340 km-es parkoló pályára állt, majd valamivel több mint 1 órával az indítás után sikeresen leváltak róla a műholdak, ezzel bebiztosítva a küldetés sikerét. 
A mostani 56 egységnek köszönhetően már több mint 4000 Starlink kering Föld körüli pályán, melyekből az 5. rétegben 530 km magasságban 328 állt pályára és 187 üzemel.

Fotó: Jerry Pike (@JerryPikePhoto)
Dark mode powered by Night Eye