A hét utolsó rakétaindítását Kína hajtotta végre

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Az idei harmadik Hosszú Menetelés-6A felbocsátására került sor.

Kína idei 31. indítását végezte el, ezúttal egy közepes teherbírású Hosszú Menetelés-6A (CZ-6A) rakéta teljesített szolgálatot, mely magyar idő szerint 0:49-kor kezdte meg útját a Tajjüan Űrközpont LC-9A indítóállásáról. A rakomány két darab Tienhuj műhold volt, végső „desztinációjukként” ~800 km magas napszinkron pályát jelöltek ki a kínai mérnökök, ami viszonylag szokatlan magasságot jelent.

A felbocsátást a CZ-6 típus módosított verziójával hajtották végre, ennek célja a végfokozat teljesítményének és precíz pályára állítási képességének további növelése volt. A hivatalos információk szerint a rakéta tökéletesen hajtotta végre feladatát, és a Tienhuj műholdpáros megfelelően érte el keringési pályáját.

A Tienhuj konstelláció feladatai közé a Földön található erőforrások felmérése, nagy felbontású képalkotás/térképészet és geológiai adatok gyűjtése tartozik. Az első egységet 2012 májusában állították pályára, azóta pedig már további négy követte a nagyjából 500 km magas keringési pályára. Legutóbb tavaly novemberben került sor ilyen típusú szatellit felbocsátására, a mai küldetéssel a hálózat újabb két taggal bővült. 

Fotó: CASC
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye