A hétvége kínai rakétaindításai

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

24 órán belül két felbocsátásra is sor került.

A két indítás közül az elsőt a Galactic Energy kereskedelmi magáncég hajtotta végre Ceres-1 nevű rakétájával. A négy fokozatú, kis teherbírású hordozó egy költségmegosztó küldetés keretében indult el a Csiücsüan Űrközpontból magyar idő szerint szombaton 7:07-kor. Két különböző űreszköz képezte a hasznos terhet, melyek közül az egyik a CSpace kínai startup vállakozás Csienkun-1 elnevezésű technológiai demonstrációs műholdja, a másik az ADASpace Hszingsitaj-16 nevű földmegfigyelő műholdja volt. Előbbi egy mindössze 200 kg tömegű űreszköz, és ún. „rendkívük alacsony Föld körüli pályán” (Very Low Earth Orbit-VLEO) -ami jelen esetben ~300 km-es magasságot jelent- fog üzemelni. A Ceres-1 mindkét űreszközt a kijelölt pályára állította, ami így zsinórban a hatodik sikert jelentette a Galactic Energy számára. Érdekesség, hogy míg a cég legutóbbi missziója idén januárban volt, a következő két hónap alatt öt indítást terveznek végrehajtani!

A Ceres-1 indulása. Fotó: Galactic Energy

Ma reggel 4:50-kor került sor a második startra, itt a főszereplő a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) Hosszú Menetelés-2D (CZ-2D) hordozórakétája volt, ami összesen négy műholddal indult el az űrbe. Három közülük a Skysight cég AS-01, 02 és 03 jelű apertúraszintézises radarműholdja volt, amik infravörös földmegfigyelést lesznek képesek végrehajtani. A három szatellit közül a 01 jelűt a China Association for Science and Technology, míg a 02 és 03 jelűt a Galaxy Space gyártotta a Skysight számára. Utóbbi cég nem csak gyártóként, hanem megrendelőként is részt vett a küldetésen, hiszen saját, Linghszi-3 nevű demonstrációs műholdjuk jelentette a negyedik hasznos terhet. A 330 kg-os, 2,1×3,35×0,6 méteres űreszköz egy speciális lapos kialakítású platformra épült kommunikációs műhold.
Ez az indítás is hibátlanul lezajlott, ami a CZ-2D variáns idei 5., összességében 76. sikeres küldetése volt.

Fotó: China Aerospace Science and Technology Corporation
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye