A hétvégén lezajlott a CanSat 2024 műholdépítő verseny döntője

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A két napos utolsó fordulóban 10 középiskolás csapat mérettette meg magát, akiknek szívből gratulálunk a nagyszerű munkához!

Második alkalommal került sor teljesen hazai rendezés keretein belül az Európai Űrügynökség által meghirdetett középiskolai műholdépítő versenyre, a fél évig tartó CanSat 2024-re. Ezúttal is a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervezésében valósult meg a többfordulós rendezvény, aminek kiemelt támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, kiemelt szakmai partnerei a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Természettudomány Múzeum (MTTM), illetve a BME Suborbitals rakéta-versenycsapat voltak. Ahogy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, idén 48 csapat jelentkezett a versenyre, közülük pedig ismét 10 jutott a döntőbe, amit múlt pénteken és szombaton rendeztek.

Idén Nagy Szabival mi is részt tudtunk venni az első napon, amikor az üdítősdoboz méretű műholdakat felbocsátották a BME Suborbitals Athena nevű rakétáival. A helyszínt ismét a Magyar Honvédség biztosította, de a tavalyi alkalommal ellentétben ezúttal a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér adott otthont az indításoknak. Összesen 5 rakéta vitte fel nagyjából 1 km-es magasságba a csapatok műholdjait, amiknek az ereszkedés során kellett elsődleges és másodlagos méréseket végrehajtaniuk (előbbi a zsűri által előírt követelményeknek megfelelően, utóbbi a csapatok egyéni választási lehetősége alapján történt). 

A napot dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos asszony nyitotta meg, majd rövid köszöntő beszédet mondott Arnócz István, a MANT főtitkára, Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese és Detre Örs Hunor, aki korábban a James Webb űrtávcső MIRI műszerének európai elektronikai vezetőjeként járult hozzá a projekt sikeréhez, most pedig a CanSatLab laboratórium felállításával és fenntartásával biztosít szakmai hátteret és tanácsadást a versenyző diákoknak. 

Balról jobbra: Detre Örs Hunor, Arnócz István, Vári Péter és dr. Ferencz Orsolya. Forrás: CanSat Hungary 2024

A profi szervezésre utal, hogy az öt rakéta helyett hatot tudtak elindítani a rendelkezésre álló időben, a tíz döntősön kívül további két csapat kapott ugyanis tesztelési jelleggel lehetőséget, hogy felbocsássák műholdjaikat. 
A szombati prezentációs és kiértékelő napon a csapatok beszámoltak eredményeikről, méréseikről, a zsűri döntése értelmében az alábbiak szerint alakult a végeredmény:

  • fődíj: CapySat, VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, Vác
  • tudományos különdíj: Seraph, Premonteri Szent Norbert Gimnázium, Gödöllő
  • technológiai különdíj (megosztva):
    – OnionSAT, Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest
    – Parsec, Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest
  • ismeretterjesztésért különdíj: Sat-Elite Assembly Team (SEAT), Baranya Vármegyei SzC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum, Pécs
Feszült figyelem…vajon jönnek a műhold adatai? Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)
Hogyan is néz ki egy CanSat? Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)

Mi a magunk részéről nagyon jó élményekkel gazdagodtunk, sok ismerőssel találkozhattunk, beszélhettünk, egy klassz napot töltöttünk a szinte nyárias melegben! Szívből gratulálunk mindenkinek, aki idáig eljutott, és reméljük, a legtöbben a szakmában maradnak később is, hogy jobbnál jobb űrmérnökök, űrkutatók és egyéb űripari szakemberek válhassanak belőlük! Büszkék vagyunk, hogy ilyen tehetséges fiatalok vállalkoztak a feladatra, és örülünk, hogy vannak szervezetek, akik felkarolják ezeket a diákokat!

Az egyik indítás pillanata Horváth Ádám drónfelvételén (Adam Horvath Films).
A BME Suborbitals rakétája is újrahasználható! Fotó: Nagy Szabolcs (spacejunkie.hu)
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye