A Holdisten felébredt, avagy elindult az idei tizedik Electron hordozó

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

„The Moon God Awakens” elnevezésű küldetésének keretében a Rocket Lab a japán székhelyű iQPS (Institute for Q-shu Pioneers of Space Inc.) vállalat megbízásából egy szintetikus apertúrájú radarral (SAR) ellátott műholdat indított, mely magyar idő szerint 05:05-kor kezdte meg útját. A kis teherbírású Electron szeptemberi repülése ugyan nem sikerült túl jól, hiszen odaveszett a második fokozata, illetve a rakomány is, ezúttal minden visszatért a rendes kerékvágásba. A rakéta minden szempontból jól muzsikált, mely magába foglalja az emelkedés fázisát, a hajtóművek leállását, a szeparációt, valamint a nagyjából 100 kilogrammos műhold pályára állítását. Utóbbi egy 575 km magas alacsony Föld körüli pályát (LEO) takar, 42° inklináció mellett.

A QPS-SAR-5 más néven Cukujomi-1 (Tsukuyomi-1) az iQPS hatodik SAR-földmegfigyelő űreszköze, mely a QPS-SAR műholdból álló flottát bővítette. Az ilyen típusú szatellitek olyan előnyökkel járnak az optikai alapú módszerekkel szemben, minthogy képes megfigyelni a felszínt a felhőkön, vagy egyéb akadályozó tényezőkön keresztül, továbbá jobb térbeli felbontást is képesek garantálni. Az iQPS műholdak esetében a maximális felbontás 0,7 m/pixel.

Forrás: iQPS
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye