A Hubble egy lépéssel ismét közelebb került a teljes körű működéséhez

Kapcsolódó

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

Frissítés 12.07.: Az űrteleszkóp ún. Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) műszerét is sikerült helyreállítani, így kijelenthető, hogy a Hubble teljesen visszatért. Az STIS fő feladata, hogy információkat tárjon fel a bolygók, üstökösök, csillagok, csillagközi gázok és galaxisok kémiai tartalmáról, hőmérsékletéről és mozgásáról. A műszer a fény hullámhosszának széles skálájára érzékeny, az ultraibolyától egészen a közeli infravörös fényig. A cikkünk korábbi részében olvasható paraméter módosításokat a tervek szerint még decemberben megkaphatja a Cosmic Origins Spectrograph. A többi műszerre szintén várhatóak ezek a frissítések, amikre az elkövetkező hónapokban kerülhet sor.

A Hubble űrteleszkóp immáron több mint 31 éve működik, és olyan úttörő tudományos megfigyeléseket gyűjtött munkája során, amelyek megváltoztatták a világegyetemről alkotott alapvető ismereteinket.

Frissítés 11.29.: A NASA újabb cikkéből megtudhattuk, hogy november 28-án a Hubble helyreállításával foglalkozó csapatnak sikerült a Cosmic Origins Spectrograph műszert visszanyernie. Ez azt jelenti, hogy a teleszkóp újfent közelebb került ahhoz, hogy minden tudományos eszköze megfelelően működjön. Ezenfelül a mérnökök folytatták azokat a fejlesztési munkálatokat, amiknek hatására megbízhatóbbá válnak az űrteleszkóp szoftverei. Szinkronizációs üzenetproblémákat továbbra sem észleltek.

Mint azt korábbi cikkünkben olvashattátok, a Hubble csökkentett üzemmódban várja, hogy a NASA szakemberei elvégezzék a teljes körű javítást, minek következtében ismét régi fényében üzemelhet tovább az űrteleszkóp. Ehhez a célhoz ismét közelebb kerültek a mérnökök, derült ki a NASA bejelentéséből.

November 21-én vasárnap az ún. Wide Field Camera 3 műszert állították vissza, amely ezáltal újból folytathatja a tudományos munkáját. A kamera első tesztje – a rendellenesség óta – várhatóan ma fog megtörténni. A mérnökök a műszer paramétereinek módosítását is elkezdték előkészíteni, miközben az ehhez kapcsolódó változtatásokat földi szimulátorok segítségével le is tesztelték. A módosítások által a műszerek több elmaradt szinkronizációs üzenetet is kezelni tudnak majd, ezáltal a jövőben bekövetkező hasonló esetekben működésük normális marad. Fontos, hogy ezeket a változtatásokat először az ún. Cosmic Origins Spectrograph eszköz fogja megkapni, hogy tovább védjék annak érzékeny távoli ultraibolya detektorát. A tesztelés és a fentebb említett módosítások feltöltése az űreszközre várhatóan heteket fog még igénybe venni. A NASA cikkéből az is kiderül, hogy a megfigyelés kezdete óta nem észleltek további üzenetveszteséget, de további lépéseket tesznek annak érdekében, ha a probléma ismét előfordulna. Az elmaradt üzenetek okának vizsgálata a jövőben tovább folytatódik. A biztonsági üzemmód a többi műszert tekintve nem változott.

A Hubble űrteleszkóp. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye