A Hubble megfigyelte a Dimorphos aszteroidáról lerázódó szikladarabokat

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Hubble űrtávcső mindamellett, hogy figyelemmel kísérte a DART missziót, 2022. december 19-én ismét érdekes felvétellel ajándékozott meg minket, és a tudományban érintett szakembereket. A csillagászok a kép elkészítéséhez segítségül hívták az eszköz rendkívüli érzékenységét, mellyel egy sziklákból álló csoportot figyeltek meg a Dimorphos (Didymos B) környezetében. Ezek a darabok valószínűleg akkor rázódhattak le, amikor az 545 kilogrammos DART becsapódott a Didymos A kisbolygó körül keringő holdba.

Forrás: NASA/ESA
Forrás: NASA/ESA

A 37 darab űrszikla mérete a Hubble-fotometria alapján 1 m és 6,7 m között változik, melyek körülbelül 1 km/órás sebességgel távolodnak az aszteroidától. Az észlelt töredékek össztömege a Dimorphos tömegének körülbelül 0,1%-a, és a Naprendszerben valaha leképezett leghalványabb objektumok közé tartoznak.

Az említett sziklák azonban nagy valószínűséggel nem a becsapódás következtében keletkeztek, azok elszórtan már eleve ott voltak az Dimorphos felszínén, ahogyan az a DART űrszonda által, és az ütközés előtt két másodperccel készített felvételen is látható. A tudományos csapat becslése szerint mindez az aszteroida felszínén lévő sziklák 2%-át rázta le.

Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye