A Hubble megfigyelte a Dimorphos aszteroidáról lerázódó szikladarabokat

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A Hubble űrtávcső mindamellett, hogy figyelemmel kísérte a DART missziót, 2022. december 19-én ismét érdekes felvétellel ajándékozott meg minket, és a tudományban érintett szakembereket. A csillagászok a kép elkészítéséhez segítségül hívták az eszköz rendkívüli érzékenységét, mellyel egy sziklákból álló csoportot figyeltek meg a Dimorphos (Didymos B) környezetében. Ezek a darabok valószínűleg akkor rázódhattak le, amikor az 545 kilogrammos DART becsapódott a Didymos A kisbolygó körül keringő holdba.

Forrás: NASA/ESA
Forrás: NASA/ESA

A 37 darab űrszikla mérete a Hubble-fotometria alapján 1 m és 6,7 m között változik, melyek körülbelül 1 km/órás sebességgel távolodnak az aszteroidától. Az észlelt töredékek össztömege a Dimorphos tömegének körülbelül 0,1%-a, és a Naprendszerben valaha leképezett leghalványabb objektumok közé tartoznak.

Az említett sziklák azonban nagy valószínűséggel nem a becsapódás következtében keletkeztek, azok elszórtan már eleve ott voltak az Dimorphos felszínén, ahogyan az a DART űrszonda által, és az ütközés előtt két másodperccel készített felvételen is látható. A tudományos csapat becslése szerint mindez az aszteroida felszínén lévő sziklák 2%-át rázta le.

Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye