A Hubble segítségével meghatározták a valaha látott legnagyobb, jégből álló üstökösmag méretét

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Nem egészen két hete számoltunk be a Hubble rekordjáról, miszerint a segítségével sikerült észlelni a valaha látott legtávolabbi csillagot. Tegnap az ESA és a NASA közzétett egy képsorozatot, amely a 32 éve üzemelő űrtávcső újabb rekordját mutatja be.  

A felvétel a C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) üstökösről készült, még 2022. január 8-án a Hubble űrteleszkóppal, és az látható rajta, hogy az üstökös magját hogyan különítették el az azt körülvevő hatalmas por- és gázburokból, a kómától.

A bal szélső felvétel az eredetileg készült kép az üstökösről, a középső képet, a kóma modelljét ebből a képből összeállított felszíni fényességprofil illesztésével kapták meg a kutatók. Ez lehetővé tette az üstökös kómájának a kiszűrését, és ezzel sikerült felfedni az üstökös magját, ez látható a jobb szélső felvételen.

A rádiótávcsövek adataival kombinálva a csillagászoknak sikerült hozzávetőlegesen megmérni a mag átmérőjét, ami óriási teljesítmény annak fényében, hogy az üstökös jelenleg nagyjából 4,8 milliárd kilométerre van Földünktől. Bár a mag a becslések szerint akár 135 kilométer átmérőjű is lehet, olyan messze van, hogy a Hubble felbontása nem volt elég annak meghatározásához, így ezt az űrtávcső által mért fényvisszaverő képességéből származtatják.

Az üstököst 2014 októberében fedezték fel, ekkor 29 AU (4,3 milliárd km) távolságra volt a Naptól, majdnem olyan messze, mint a Neptunusz pályája. Ez volt a legnagyobb távolság, ahol eddig üstököst fedeztek fel. Most megmért 135 km-es magátmérőjével ez a legnagyobb ismert Oort-felhőben található üstökös. 

A Hubble tehát több mint 3 évtizede tartó működés után is számos új adatot szolgál a kutatók részére, ezzel bizonyítva, hogy a vele végzett tudományos munka felbecsülhetetlen.

A Hubble űrtávcső felvétele a Bernardinelli-Bernstein üstökösről. Balra az eredeti megfigyelés, középen a kóma modellje és jobbra az üstökös magja látható. – Kép forrása: NASA, ESA, Man-To Hui (Macau University of Science and Technology), David Jewitt (UCLA), Alyssa Pagan (STScI)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye