A James Webb űrtávcső a Szaturnusz felé fordult

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A James Webb űrtávcső a Szaturnusz holdja, valamint az Uránusz után ismét előbbi felé fordult, hogy első alkalommal végezzen közeli-infravörös megfigyeléseket a bolygóról.

A Webb 2023. június 25-én készítette az alábbi felvételt Naprendszerünk hatodik planétájáról, melyhez NIRCam (Near-Infrared Camera) műszerét használta. Maga a Szaturnusz rendkívül sötétnek tűnik az említett hullámhosszon, hiszen a metángáz szinte az összes, a légkörre eső napfényt elnyeli. Jeges gyűrűi ezzel szemben viszonylag világosak maradnak, ami ehhez a szokatlan megjelenéshez vezet.

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

Mint azt láthatjuk, kiválóan megfigyelhetővé váltak a bolygó gyűrűrendszerének részletei, továbbá 3 holdja is; a Dione, az Enceladus és a Tethys. Légkörével kapcsolatban elmondható, hogy ez volt az első olyan alkalom, hogy ilyen tisztasággal figyelték meg ezen a bizonyos hullámhosszon (3,23 mikron).

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A planéta északi és déli pólusának összehasonlításakor feltűnőek a megjelenésbeli különbségek. Előbbin nyári, utóbbin pedig téli évszak uralkodik, mely már a vége felé közeledik. Az északi pólus ennek ellenére különösen sötét, amit egy ismeretlen szezonális folyamatnak tulajdonítanak a kutatók. A Szaturnusz korongjának szélénél megfigyelhető aprócska fényesedést a magaslégköri metán fluoreszcenciája (a fény elnyelése után fényt kibocsátó folyamat), az ionoszférában lévő H3+ kibocsátása, vagy akár mindkettő okozhatja.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye