A James Webb űrtávcső a Szaturnusz felé fordult

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

A James Webb űrtávcső a Szaturnusz holdja, valamint az Uránusz után ismét előbbi felé fordult, hogy első alkalommal végezzen közeli-infravörös megfigyeléseket a bolygóról.

A Webb 2023. június 25-én készítette az alábbi felvételt Naprendszerünk hatodik planétájáról, melyhez NIRCam (Near-Infrared Camera) műszerét használta. Maga a Szaturnusz rendkívül sötétnek tűnik az említett hullámhosszon, hiszen a metángáz szinte az összes, a légkörre eső napfényt elnyeli. Jeges gyűrűi ezzel szemben viszonylag világosak maradnak, ami ehhez a szokatlan megjelenéshez vezet.

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

Mint azt láthatjuk, kiválóan megfigyelhetővé váltak a bolygó gyűrűrendszerének részletei, továbbá 3 holdja is; a Dione, az Enceladus és a Tethys. Légkörével kapcsolatban elmondható, hogy ez volt az első olyan alkalom, hogy ilyen tisztasággal figyelték meg ezen a bizonyos hullámhosszon (3,23 mikron).

Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A planéta északi és déli pólusának összehasonlításakor feltűnőek a megjelenésbeli különbségek. Előbbin nyári, utóbbin pedig téli évszak uralkodik, mely már a vége felé közeledik. Az északi pólus ennek ellenére különösen sötét, amit egy ismeretlen szezonális folyamatnak tulajdonítanak a kutatók. A Szaturnusz korongjának szélénél megfigyelhető aprócska fényesedést a magaslégköri metán fluoreszcenciája (a fény elnyelése után fényt kibocsátó folyamat), az ionoszférában lévő H3+ kibocsátása, vagy akár mindkettő okozhatja.

Dark mode powered by Night Eye