Array

A James Webb űrteleszkóp megérkezett Francia Guyanába

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A James Webb 16 napig tartó, kb. 2400 km megtett tengeri út után megérkezett Francia Guyanába. Az űrteleszkópot szállító MN Colibri Kaliforniából indulva, a Panama-csatornán keresztül közelítette meg a Dél-Amerika északkeleti partvidékén fekvő Francia Guyana Kourou folyóján fekvő Pariacabo kikötőjét.

Az MN Colibri megérkezése Francia Guyanára. Forrás: NASA

Az űrteleszkóp végső tesztelése még augusztusban fejeződött be. Ezt követően közel egy hónapig tartott, mire felkészítették a szállításra. Az összeszerelő csarnokból szeptember 24-én gördült ki, az MN Colibri teherhajó szeptember 26-án vasárnap indult el Seal Beach-ről, október 5-én, kedden lépett be a Panama-csatornába.

A Webbet egy egyedi építésű, 76 000 kg tömegű, 5,5 méter magas, 4,6 m széles és 33,5 m hosszú konténerben szállították, melynek elnevezése Space Telescope Transporter for Air, Road and Sea, azaz STTARS. Feladata az volt, hogy minden szóba jöhető körülménytől megvédje az űrteleszkópot a szállítás során, beleértve a tiszta környezet biztosítását az eszköz számára.

Miután az űrteleszkópot a Kouro közelében található Guyana Űrközpontba (CSG-Centre Spatial Guyanais) szállítják, kiveszik a szállítókonténerből, majd két hónapos operatív előkészületek kezdődnek: a mérnökök elvégzik az utolsó ellenőrzéseket, és megtöltik hajtóanyaggal, mielőtt az Ariane-5 hordozórakétára helyezik és felszerelik az áramvonalazó kúpokat.

További írásainkat a James Webb űrteleszkópról itt, itt és itt találjátok.

Az MN Colibri érkezése. Forrás: ESA

A James Webb űrteleszkóp szállítása 1. rész

A James Webb űrteleszkóp szállítása 2. rész

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye