A japán SLIM leszállt a Holdra, azonban a napelemek nem termelnek áramot egyelőre

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A leszállást véleményünk szerint így is sikeresnek tekinthetjük, így Japán az ötödik állam az űrtörténelemben, melynek sikerült eszközt juttatni a Hold felszínére.

Frissítés jan. 25. 8:30: A JAXA közzétette az első hivatalos, valódi felvételt a SLIM-ről, mely egyértelműen bizonyítja, hogy leszállás közben felborult, emiatt sincsenek kedvező helyzetben a napelemek. A felvételt a LEV-2 mini-rover készítette, és a LEV-1 segítségével továbbították a Földre.
Mint kiderült, 50 méteres magasságig minden rendben zajlott, de az ereszkedés legutolsó fázisában drasztikusan csökkent a hajtóművek fékező ereje, és emiatt a kelleténél erőteljesebben ért felszínt a leszállóegység, majd bukfencezve felborult. A telemetriai adatok azt mutatják, hogy csak egy hajtómű működött az utolsó másodpercekben, ami nem tudta megfelelő helyzetben tartani a SLIM-et, ez is vezethetett a kedvezőtlen landolási pozícióhoz, majd a bukfenchez.
Ami viszont rendkívül jelentős eredmény: a SLIM mindössze 55 méterre ért felszínt a kijelölt ponttól, ez minden idők legprecízebb leszállását jelenti! Soha korábban nem tudott egyetlen leszállóegység -beleértve az Apollo-küldetések holdkompjait is- ilyen pontosan landolni a Hold felszínén.

Forrás: JAXA

Frissítés jan. 22.: Ma délután egy közleményt adott ki X-en a JAXA, melyben az alábbi információkat közlik:
– Mivel a leszállás után a napelemek nem tudták megkezdeni az áramtermelést, a földi irányítócsapat leválasztotta a rendszerről az akkumulátorokat, hogy azok legalább egy újraindításhoz még használhatóak legyenek. Összesen 12%-nyi kapacitás maradt bennük, amikor kvázi hibernálták a SLIM-et.
– A telemetriai adatok alapján a napelemek nyugat felé néznek, így a szakemberek még látnak esélyt egy későbbi újraindítási kísérletre, ha a napsugárzás ideálisabb szögben éri a leszállóegységet. 
– Leszállás után, de még a lekapcsolás előtt sikerült kapcsolatot és adatátjátszást létesíteni az űreszközzel, így máris elég sok hasznos információval gazdagodtak a mérnönök, jelenleg az elemzés zajlik.
– További hírekkel még a héten jelentkeznek.

Eredeti cikk

Drámai eseményeket, pillanatokat élhettünk át ma délután: 16:20 körül ugyanis a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) japán holdi leszállóegység megkísérelte a puha landolást a Hold felszínére. Sokáig azonban semmilyen hivatalos megerősítés nem érkezett, de 18:10-től a JAXA képviselői sajtótájékoztató keretében számoltak be az eddigi fejleményekről.

A SLIM december végén állt Hold körüli pályára, azóta pásztázta arcfelismerő rendszerhez hasonló berendezésével, hogy hol lenne a legideálisabb a leszállás megkísérlése. A küldetés célja a leszállási technológia demonstrálása és tesztelése volt, és ha ez sikerrel jár, később már tudományos műszeregységek is helyet kaphatnak a leszállóegységeken. De vajon sikeres volt-e a leszállás, ami végül a Shioli-kráterben történt meg?

Kép
Az élő adásban mutatott telemetriai adatok a végső ereszkedési profillal. Forrás: JAXA

Ahogy az alcímben írtuk, igen! Ugyanis a SLIM kommunikál a földi irányítóközponttal, azonban a napelemek egyelőre nem képesek áramot termelni. Ez azt jelenti, hogy a leszállóegység csak az akkumulátoraira támaszkodhat, hogy a működéshez és adattovábbításhoz szükséges áramhoz jusson, ezzel viszont alig néhány órán keresztül lehet képes életben maradni. Érdemes hozzátenni, hogy a SLIM nyugat felé néz az elsődleges elemzések alapján, így ha a Nap pozíciója, illetve a napsugarak beérkezési szöge változik, elképzelhető, hogy a napelemek meg tudják kezdeni az áramtermelést (ezt a JAXA képviselői egyelőre nem tudták megerősíteni). 
Ami mindenképp további pozitívum, hogy a SLIM a magával vitt két elemző eszközt, a LEV-1 és LEV-2 (Lunar Excursion Vehicle 1, 2) nevű kisméretű egységek sikeresen leváltak még az ereszkedés során, és a LEV-1 adatainak elemzése már meg is kezdődött.

A JAXA türelmet kér a további adatelemzéshez, és jövő héten újabb tájékoztató keretében számolnak majd be az addigi fejleményekről. Arra pedig nagyjából egy hónap múlva tudnak választ adni, hogy a 100 méteres pontosságú leszállás sikerült-e a kijelölt zónában.

A puha landolással Japán az 5. állam lett az ürtörténelemben, melynek sikerült egy leszállóegységet a Hold felszínére juttatni. Még ha nem is teljes siker a küldetés, így is gratulálunk a JAXA-nak és az összes mérnöknek, aki részt vesz a küldetésben!

A leszállást mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon:

Illusztráció a SLIM-ről a Hold felszínén. Forrás: JAXA
Dark mode powered by Night Eye